close
AmericaDestinatii ⇣Panama

Canalul Panama – tot ce trebuie sa stiti despre el

Canalul Panama este o constructie artificiala lunga de 77,1 kilometri care a fost construita cu scopul de a facilita transportul maritim. Anul acesta, canalul Panama aniverseaza 100 de ani de la inaugurare, care a avut loc pe data de 15 August 1914. Initial proiectul canalului prin istmul Panama a fost pornit de catre statul Francez, insa a fost abandonat dupa 14 ani de munca, intrucat foarte multi muncitori au murit in accidente de munca, iar o alta buna poarta a fost decimata de boli. Proiectul a fost continuat in 1904 de catre statul american, care a cumparat drepturile proiectului pentru suma de 40 de milioane de dolari, o suma fabuloasa la acea vreme. Ca fapt divers, statul Alaska a fost cumparata de la rusi pentru suma de 30 de milioane de dolari. Cele 40 de milioane de dolari nu au fost nici pe departe singurele investitii ale statului american. Din contra chiar, pentru terminarea lui a mai fost nevoie de inca 375 de milioane de dolari, suma care era la momentul respectiv cea mai mare investitie la nivel mondial.
canal panama 6 panama canal 5 canal panama 4 OLYMPUS DIGITAL CAMERA panama canal 2 canal panama
Canalul Panama este considerat astazi una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. E de inteles acest lucru, asta numai daca luam in considerare ca a ajutat peste 900,000 de nave sa nu mai ocoleasca intreaga America de Sud.

La momentul actual, se desfasoara actiuni de largire a canalului in zona mediana a acestuia, pentru a permite mai multor nave sa ancoreze si sa nu traverseze canalul deodata. Un aspect referitor la inaintarea navelor e faptul ca pe anumite segmente, circulatia e facilitata de anumite opritoare, care mentin constant nivelul de apa si care se deschid numai inainte ca o nava sa treaca prin portile aferente lor. De asemenea, intrucat canalul e relativ stramt, exista niste dimensiuni maxime acceptate. Acest lucru a dus in scurt timp la crearea unor nave special construite pentru traversarea canalului Panama. Acestea se numesc Panamax si sunt majoritar transportoare de marfa, asta cu toate ca exista si yacht-uri si vapoare cu turisti care traverseaza cei 77 de km.