close
Destinatii ⇣Romania

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu

Acum mai mult  de un secol, românii  din Transilvania voiau  să organizeze la Sibiu, sub egida Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, o colecţie etnografică. Se dorea punerea în valoare a specificului românesc. Prima expoziţie a Muzeului Asociaţiunii, instituţie de la care provine numele  de ASTRA, a avut loc în anul 1905.

Actualul muzeu în aer liber se află în Rezervaţia Naturală ”Dumbrava Sibiului”.  Acolo sunt peste 10 kilometri de alei,un lac, mori de vânt. Puteţi merge cu trăsura sau cu barca.

Muzeul se găseşte la 4 kilometri de oraşul Sibiu. Se întinde pe o suprafaţă de 96 de hectare,  expoziţia propriu-zisă ocupând 42 de hectare. Turiştii beneficiază de două restaurante, două pensiuni, un spaţiu de joacă, un centru de informare turistică, patru parcări, locuri de popas.

Poarta monumentală de acces în Muzeul din Dumbravă atrage privirea turiştilor prin dimensiunile deosebite: 9,61 metri lungime, 4 metri lăţime, 7 metri înălţime.  Aripile porţii au lăţimea de 6 metri. Ornamentele   sporesc frumuseţea porţii. Monumentul a fost la origine un arc de triumf ridicat între anii 1940 şi 1942 de  o echipă de elevi de la Şcoala de Arte şi Meserii din comuna Racoviţă.
Gospodăriile sunt grupate pe categorii de activităţi. Universul pescăresc este redat în cele mai mici detalii, aşa cum este în localităţile din Delta Dunării:  cherhana, colibă,  gheţărie şi inventarul de unelte.

Veţi descoperi viaţa tradiţională rurală românescă printr-o plimbare  în mijlocul  frumuseţii naturii. Veţi vedea  gospodării ţărăneşti, ateliere, mori de apă, bisericuţe de lemn, troiţe, stâne, dar şi crame.

Interioarele originale bine conservate vor arăta cum era  viaţa  ţăranilor români  din ţară, ocupaţiile lor şi tradiţiile acestora.

Vara, muzeul găzduieşte multe evenimente. În aproape fiecare  săptămână sunt evenimente culturale.

La muzeu are loc anual  etapa naţională a Olimpiadei Meşteşuguri artistice tradiţionale, valoare autentică de artă populară tradiţională. Tot în fiecare an, în luna august, spaţiul muzeal reuneşte la Târgul Creatorilor Populari din România  creatori ai centrelor de veche tradiţie meşteşugarească: ţesut, brodat, olărit, prelucrarea lemnului, a metalelor, confecţionarea  măştilor şi instrumentelor muzicale,  pictură pe lemn şi sticlă.

 

 

 

 

 

 

Tags : civilizatiemuzeusibiu