close
Destinatii ⇣Franta

Muzeul Subacvatic din Cannes, un obiectiv interesant de vizitat

După patru ani de lucrări, în frumosul oraș Cannes a fost deschis anul acesta ceva inedit: un muzeu subacvatic cu lucrări create de artistul britanic Jason deCaires Taylor. Sunt sculpturi ale localnicilor. Au fost create din ciment cu  pH neutru.

Muzeul subacvatic este prima operă a lui Jason deCaires Taylor în Marea Mediterană. Sunt  6 sculpturi reprezentând portrete de 2 metri înălțime și 10 tone  greutate.

Sculpturile lui Jason deCaires Taylor au fost instalate de o echipă de excavatori în apropierea Insulei Sainte-Margarite, pe coasta din Cannes. Au fost amplasate la o adâncime care oscilează între 2 si 3 metri, între pajiști de  Posidonia.

Muzeul poate fi vizitat folosind o mască  pentru ochi.

Cele șase portrete sunt ale unor localnici din Cannes,  de la copii la vârstnici. Atrag atenția asupra stării în care se află mările și oceanele  din cauza poluării cu gunoaie provenite din pescuit și turism excesiv.

Înainte ca Taylor să creeze sculpturile, el  a dat  un anunț  într-un ziar local, invitând  rezidenții orașului Cannes să se înscrie pentru a le imortaliza chipul în ciment. La început au fost  40 de persoane, în final rămânând  șase portrete, inclusiv ale lui  Anouk, o fetiță de 9 ani, elevă la școala primară, dar și Maurice, un pescar de 80 de ani care i-a spus artistului cât de gravă e problema poluării datorate pescuitului. Un curator de artă și un antreprenor au completat lista lui.

Fiecare portret este împărțit în două. Introduce conceptul artistului de „două măști ale oceanului”. O parte reprezintă puterea și rezistența, iar cealaltă parte a măștii, fragilitatea și distrugerea.

Lucrările care atrag atenția asupra zonelor maritime afectate de activitatea oamenilor  au fost incluse de National Geographic în lista celor 25 de minuni ale lumii.

Printre cele mai frumoase opere ale lui Jason deCaires Taylor se află  „Ocean Atlas”, o sculptură de 5 metri înălțime și 60 de tone din Bahamas și Muzeul Subacvatic situat  pe coasta dintre Cancun si Insula Femeilor din Mexic.

 

 

Tags : cannesmuzeusubacvatic