close

Cum Thailanda a devenit o destinatie din ce in ce mai accesibila si mai populara in randul turistilor europeni (si nu numai), in acest scurt articol ne-am propus sa va prezentam cateva  norme de eticheta sociala si obiceiuri in Thailanda pe care e bine sa le cunoasteti inainte de a ajunge acolo:

1) Atunci cand sunteti invitati in casa cuiva, intotdeauna trebuie sa va descaltati la intrare. La fel si la intrarea in temple. Niciodata sa nu intrati incaltati intr-un templu, intrucat poate fi considerata o profunda jignire.

2) In Thailanda, minoritatile sexuale sunt acceptate, motiv pentru care este o destinatie turistica foarte populara in randul cuplurilor gay. Mai mult, multe dintre celebritatile locale sunt gay si nu sunt privite nicidecum ciudat;

3) Majoritatea populatiei thailandeze (intr-un procent covarsitor de 95%) sunt budhisti adepti ai scolii Theravada. Chiar daca invatamintele acestei scoli presupun lipsa oricarui atasament fata de obiectele materiale, e un consens comun ca thailandeze sa venereze statuetle cu Buddha, dar si sa poarte amulete aducatoare de noroc/sanatate.

4) Drogurile, chiar si cele recreationale, sunt interzise, iar posesia lor poate duce la ani grei de inchisoare, chiar daca ele sunt doar pentru uzul personal;

5) Daca la europeni atingerea capului e un semn de afectiuni, pentru Thailandezi poate fi un lucru extrem de nepoliticos, intrucat se spune despre cap ca este partea corpului care face contact cu divinul;

6) Orice semn de nervozitate este vazut ca un semn de slabiciune pshica, de incapacitate de control a sineului. Thailandezii pun mare pret pe calm si pe armonie, precum si pe puterea de a se controla pe sine.

7) Thailandezii nu isi dau mana in semn de salut, ci isi impreuneaza mainile ca intr-o rugaciune, urmata de o scurta aplecare a trupului/capului, in functie de ierarhia sociala. Acest salut se cheama „wai”. Cu cat mai lunga e plecaciunea, cu atat mai mare e respectul.
thailand