close

Ostuni, ”oraşul alb din Italia”  se află în regiunea Puglia.  În trecut a fost invadat, printre alţii, de bizantini  şi normanzi.

Este un oraş medieval unde casele sunt albe. Acestea au uşi de lemn în culori vii, verde şi albastru, ghivece cu muşcate şi cactuşi.

Catedrala din Ostuni este un exemplu de stil gotic târziu, rar în Puglia, unde majoritatea bisericilor sunt în stil romanic sau baroc. Are o superbă fereastră în formă de trandafir, Isus fiind în centru, înconjurat de 24 de coloane sculptate reprezentând orele zilei.

Ostuni 1-1
ostuni-puglia-12-933x700
ostuni-b
ostuni-puglia-13-525x700
cattedrale-ostuni-1500x1500
ostuni-puglia-15-933x700

Fermecătorul oraș  Olomouc se află în Cehia.  Este al cincilea oraș ca mărime din Republica Cehă și cu siguranță unul dintre cele mai frumoase. Centrul  său  este cea mai mare zonă istorică conservată  în afară de Praga, iar străzile sale pietruite au şi catedrale maiestuoase, dar şi  mari palate. Olomuc a fost mereu un centru de educaţie şi cultură. Acolo sunt multe festivaluri, printre care Cel mai mare festival de bere din ţară, Festivalul Internaţional al Muzicii de Orgă.

În 2000, Coloana Sfintei Treimi, ridicată în secolul al 18-lea, a fost adăugată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

olomouc-01
olomouc-03
olomouc-04
olomouc-05

Bozcaada, insulă de pe coasta de vest a Turciei

Pe insulă se ajunge cu feribotul  din oraşul  Geyikli, călătoria durând aproximativ 40 de minute. Vechiul nume al insulei este Tenedos.

Insula se întinde pe 39  de kilometri pătraţi şi  este înconjurată de insuliţe.

Bozcaada are un mic port străjuit de o fortăreaţă veneţiană (emblema insulei, care poate fi vizitată contra cost), un bazar, multe restaurante. Străduţele au arhitectură grecească. Există  şi o biserică creştin-ortodoxă.

Are 12 plaje, dintre care amintim: Salubah, Ayana, Habelle, Ayazma, aflate  în golfuri  de o frumuseţe aparte.

Insula este celebră pentru podgoriile sale  şi  pentru cele 7 soiuri de vinuri produse acolo.

Bozcaada poate fi explorată folosind autobuzele care pleacă din piaţa centrală.

Iubitorii de  drumeţii pot urca  dealul Goztepe (192  de metri), ”acoperişul insulei”,  care oferă peisaje asupra întregii insule,  a litoralului turc şi a insulei Lesbos din Grecia.

Bozcaada este “mica Grecie” din Turcia.  Herodot spunea despre această insulă: ”Zeii au făcut Bozcaada pentru ca oaspeţii să se bucure de viaţă lungă.”

bozcaada
bozcaada_venetian_fortress_s7300318Fortăreaţa  veneţiană

bozcaada2

bozcaada3
goztepeDealul Goztepe

goztepe2

goztepe3

Haarlem este un oraş medieval din nordul Olandei. Se află la doar 15 minute de Amsterdam și  de Aeroportul Schiphol.

haarlem
haarlem2
haarlem3

Sigulda este un oraş superb din Letonia.

Datorită locației sale pe  deal, Sigulda este menționată ca Elveția din  regiunea Vidzeme.

Sigulda este situat pe malurile fluviului  Gauja,  la 53 de km de  Riga. Orașul este înconjurat de păduri, în timp ce malurile  fluviului Gauja sunt străbătute de  peşteri de nisip.

Istoria Siguldei  a început în secolul al XI-lea, când triburile fino-ugrice au construit așezări pe teritoriul actualei Sigulda.

Turaida, Sigulda, Latvia
sigulda2
sigulda3
sigulda4
sigulda5
sigulda6
sigulda7
Turaida-Castle-Sigulda-Latvia

 

 

 
 

 

Tags : lumenecunoscuteorase