close
Destinatii ⇣Italia

Oraşul Catanzaro şi trăsura din ”Pe aripile vântului”

Catanzaro este capitala provinciei Catanzaro, dar şi capitala regiunii Calabria. Este cunoscut drept oraşul celor două mări, Marea Tireniană şi Marea Ionică. A fost fondat în jurul secolului 10 drept Catasarion, un oraş bizantin. A fost invadat de sarazini, elveţieni, normanzi,  Angevini  (Casa d’Anjou).

În  1528 a rezistat unui asediu de patru luni din partea francezilor.

Catanzaro a avut de suferit din cauza cutremurelor din 1783, 1905 şi 1907.

A fost bombardat de aliaţi în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Catanzaro se traduce astfel : ”care a crescut pe marginea defileului”. Mai este cunoscut drept oraşul celor 3 ”V” datorită celor trei caracteristice unice ale oraşului, şi anume Sf. San Vitaliano, sfântul patron din Catanzaro, velluto (catifea) şi vento (vânt) care suflă dinspre Marea Ionică. Industria de mătase ”VVV” era simbolul oraşului  Catanzaro, cunoscută nu doar în Italia, ci în întreaga lume.  Catanzaro era unul dintre cei mai importanţi producători de mătase, catifea, brocart şi damasc.

A fost primul loc din Italia unde a fost introdusă reproducerea viermilor de mătase în secolul 11. Mătasea a fost vândută spaniolilor, veneţienilor, genovezilor şi negustorilor olandezi.

catanzaro-main
catanzaro2
chiesasangiovanni
catanzaro-offices
catanzaro

La 36 de kilometri vest de Catanzaro se găseşte Aeroportul Internaţional Lamezia Terme. Sunt zboruri zilnice de la Roma şi Milano, dar şi zboruri charter spre alte ţări.

Plaja Catanzaro sau Catanzaro Lido se află aproape de centrul oraşului. Este principalul  loc de distracţie pentru localnici şi turişti. Catanzaro Lido se întinde pe 5 mile de-a lungul coastei Mării Ionice. Acolo sunt baruri, cluburi de noapte şi hoteluri.

Catanzaro

Obiective turistice:

Piaţa Matteotti  (Piazza Matteotti) este o piaţă din Catanzaro situată între centrul istoric şi partea de nord a oraşului

catanzaro-piazza_matteotti

Muzeul Trăsurilor este singurul de acest gen din sudul Italiei. Se găseşte într-un parc de 700 de hectare. În clădirea roşie a baronului  calabrez Luigi de Paola sunt exouse  25 de trăsuri din diferite perioade istorice.  Pentru acele trăsuri sunt şi accesorii.

Mobilierul de epocă restaurat atrage turiştii care vizitează muzeul.

Un pian din rădăcină de măslin construit la sfârşitul anilor ‘700 este o altă piesă remarcabilă.

Trăsurile de la muzeu datează din secolele 17-19. Există mai multe exemplare din Anglia, cum ar fi originala American Buggy de la sfârşitul lui ‘800 folosită în filmul ”Pe aripile vântului”.

Nu lipsesc  trăsurile care au aparţinut familiilor burgheziei napolitane, de exemplu o cabrioletă care are capotă mobilă de la sfârşitul lui ‘700, unică în Europa, care a fost a familiei Volpicelli.  Sunt şi câteva trăsuri din America.

carrozze-catanzaro
Catanzarotrasuri

Domul din Catanzaro

Catedrala a fost construită în 1121 şi este dedicată  Sfintei Maria Assunta şi Apostolilor Petru şi Pavel.  A fost  distrusă aproape complet de bombardamentele din 1943, dar  a fost restaurată mai târziu.

Catanzaro
duomocatanzaro

Parcul ”Biodiversita’ Mediterranea” (Parcul Biodiversitate Mediteraneană)

Este vorba despre o vastă grădină botanică cu mai mult de 20 de plante şi mii de lacuri. Parcul este locul unde sunt multe păsări şi mamifere.

În parc se găseşte Muzeul de Istorie Militară,  expoziţia fiind reprezentată de o colecţie de arme, echipamente militare şi hărţi vechi din 1600 până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

parco-biodiversita-catanzaro-dintorni-villa-habib-1
parco-biodiversita-catanzaro-dintorni-villa-habib-3
parco-biodiversita-catanzaro-dintorni-villa-habib-5
parco-biodiversita-catanzaro-dintorni-villa-habib-4

Podul Morandi

Este unul dintre cele mai înalte poduri din Europa. A fost construit în 1960, fiind proiectat de arhitectul Riccardo Morandi.

pontemorandi
Catanzaro -Viadotto sulla fiumarella
    

Gastronomia

 

Bucătăria calabreză se caracterizează prin arome puternice.

Chili este folosit în aproape toate felurile de mâncare tradiţionale. Alte mirodenii prezente sunt: oregano, busuioc, frunze de dafin.

foodcatanzaro
momocatanzaro

În ceea ce priveşte pastele, acestea sunt cu fenicul sălbatic şi năut. ”Pasta dei mietitori” este cu sos de ceapă, dovlecei și cartofi. Mai sunt paste cu anşoa, paste făcute în casă.

O specialitate din Calabria este brânza pecorino.

Ca băuturi, cocktailul picant se numeşte momo’.

Dintre vinurile  produse în aceste locuri, vă recomandăm Malvasia,  Bivongi rosso (vin roşu), Lamezia, Scavigna, Savuto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags : catanzaroItaliaoras