close

Pentru calatorii ce nu au foarte mult timp liber astazi m-am gandit sa le recomand sa viziteze Budapesta. Este un oras de poveste situat in vecinatatea tarii noastre. Vreau sa va spun inca de la inceput ca acest oras este absolut superb in zori, cand soarele rasare incet deasupra campiilor estice, scaldand Pesta in palide culori de pastel. Apoi se reflecta de pe geamurile cladirilor din Buda, care par ca niste oglinzi gigantice pe Dealul Cetatii.

podul-cu-lanturi-budapesta (1)

Daca ati ajuns aici trebuie neaparat sa faceti o vizita la Podul cu Lanturi. Acesta este puntea de legatura intre Buda si Pesta si este primul pod permanent construit in acest oras. Chiar si azi acesta are puterea de a uni doua tinuturi despartite de Dunare in unul singur.

podul-cu-lanturi-budapesta (2)

Podul cu Lanturi este denumit oficial Podul Széchenyi si a fost construit in memoria omului de stat maghiar István Széchenyi. Este o constructie suspendata ce traverseaza Dunarea facand legatura intre Buda si Pesta, partile de vest si est ale orasului.

podul-cu-lanturi-budapesta (3)

Acesta a fost dat in folosinta in anul 1849, iar in perioada in care a fost construit a primit titulatura de minune a ingineriei. De-a lungul timpului acesta a avut o insemnatate economica pentru ca prin intermediul acestuia s-au reusit schimburile de marfuri si de altfel si tranzitul persoanelor ce lucrau in una din cele doua regiuni ale Budapestei. Podul cu Lanturi este in acelasi timp un simbol al progresului si al comuniunii pentru secolul al XIX-lea din istoria Budapestei.

podul-cu-lanturi-budapesta (4)

Podul este construit in intregime din piatra si are ca decoratiuni niste lanturi din fier forjat ce sunt sustinute de doua doua dane fluviale cu o inaltime de 48 de metri realizate in stil clasic. Lanturile au o lungime de cativa metri, iar zalele lor sunt conectate prin nituri ce permit sa creeze o imagine cat mai apropriata de un lant normal. Veti ramane surprinsi sa stiti ca continuarea acestor lanturi merge pana in niste camere subterane, in apa Dunarii, unde a fost creata o incapere denumita generic “camera lanturilor”.

podul-cu-lanturi-budapesta (5)

Fiecare cale de acces pe pod este pazita de cate doua statui impunatoare din piatra ce intruchipeaza niste lei. Sa nu uitam ca leu este simbolul puterii, fortei si autoritatii. Deci asa a fost accentuata semnificatia puterii si superioritatii unui oras cu traditie.

podul-cu-lanturi-budapesta (6)

Este un obiectiv turistic pe care il puteti vizita gratuit in orice perioada a zilei. Daca mergeti noaptea veti ramane vrajiti de jocul de lumini ce reuseste sa il puna evidenta si sa ofere clipe de neuitat celor ce il traverseaza.

Tags : podul cu lanturi