close
Destinatii ⇣EuropaRomania

Salina Turda, cel mai frumos obiectiv subteran din lume

In urma cu cateva luni, cei de la Business Insider au catalogat salina Turda ca fiind cea mai frumoasa locatie subterana din lume, pe buna dreptate de altfel. De asemenea, la nivel mondial, salina Turda e printre cele mai spectaculoase 22 de locuri de vizitat din lume. Cu alte cuvinte, e un loc pe care trebuie neaparat sa-l vizitati daca ajungeti in zona Clujului, mai ales ca biletul de intrare e ieftin (10-20 de lei de persoana, in functie de categoria de varsta).

Despre extractia de sare se banuieste ca ar fi avut loc pentru prima data in urma cu 2-3000 de ani. Din pacate, insa, pe fondul surparilor de teren, toate tunelurile facute de romani de-a lungul vremii au fost inghitite de pamant. Din punct de vedere al izvoarelor istorice, primul document care a atestat existenta salinei a fost semnat in 1271 de catre cancelaria maghiara. Facem un salt in timp si amintim ca salina a fost inchisa vreme de 42 de ani, din 1950 si pana in 1992, timp in care a servit ba ca depozit de branzeturi, ba ca adapost antiaerian, dar fara ca ea sa fie intrebuintata vreun pic in scop terapeutic sau turistic.
salina turda 6

salina turda 5

DSC_7167

salina turda 4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

salina turda 2

SALINA-TURDA

Attractii principale

Mina Iosif este cu siguranta cea mai interesanta. Are o forma conica  si o adancime de 112 metri, cu o latime la baza de 67 de metri. Datorita formei conice, se prea poate ca si simpla vorba sa produca un ecou, fenomen destul de interesant, mai ales atunci cand sunt mai multi oameni.

Mina Terezia este de asemenea spectaculoasa, intrucat prezinta un lac cu apa sarata (cu o adancime de pana la 8 metri) si o cascada, alaturi de multe stalactite si stalagmite de sare.

Mina Rudolf este destinata in special sportivilor, caci are nu mai putin de 172 de trepte. Sigur, exista un lift pentru toate cele 13 etaje, insa e mult mai spectaculos de urcat si de coborat pe scari, mai ales ca in dreptul fiecarui etaj este marcat anul in care s-a extras sarea in zona respectiva.

Tags : salina turda