close
Destinatii ⇣EuropaFranta

Turnul Eiffel – cel mai important obiectiv turistic in Paris

Fara dar si poate, turnul Eiffel este cel mai important obiectiv turistic din Paris, el nefiind doar simbolul orasului, ci si al intregii tari. In acest articol nu vrem sa prezentam datele arhicunoscute ale mega-constructiei, ci sa va prezentam mai degraba o altfel de istorie, pe care putina lume o stie.

Stiti de unde provine metalul cu care s-a construit turnul? Din Romania, mai precis din fabricile de la Resita si de la Gosvadia. Meritul ii apartine lui Gheorghe Panculescu, unul dintre cei mai cunoscuti ingineri ai Europei secolului 19, care a fost vizitat personal de Gustave Eiffel in Romania si ale carui descoperiri au dus, prin extensie, la turnul Eiffel, asa cum il stim astazi. Panculescu a inventat un sistem revolutionar de prindere al traverselor de otel, lucru care a permis construirea cailor ferate in niste timpi record pentru acea vreme, ba chiar si pentru timpurile actuale. Aceleasi principii au fost folosite de inginerul francez la construirea turnului care ii poarta numele astazi, motiv pentru care putem spune ca, intr-o mica masura, turnul Eiffel este o constructie romaneasca.
eiffel tower 5

eiffel tower 4

eiffel tower 3

eiffel tower 2

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Intregul ansamblu a fost conceput de catre 4 oameni: Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, toti angajati ai lui Eiffel, care culmea, era foarte reticent la inceperea proiectului. Constructia turnului a durat 3 ani, din 1887 pana in 1889. De la lansarea sa si pana acum, in turn au urcat peste 250 de milioane de turisti, lucru care il situeaza pe pozitia 1 in topul celor mai vizitate obiective turistice cu plata din lume.

In ceea ce priveste dimensiunile, acesta masoara 300 de metri, la care se mai adauga antena, care are 20 de metri. Cei care il viziteaza pot vedea Parisul de la 3 etaje diferite, ultimul fiind plasat la 276 de metri deasupra solului. Daca nu ne inselam, e punctul cel mai inalt de observatie.

Probabil stiti asta, dar turnul Eiffel nu e doar un monument turistic, ci si o statie de releu. El a inceput sa fie folosit pentru telecomunicatii inca de acum 60 de ani. Astazi, mai toate statiile radio si televiziunile importante folosesc facilitatile oferite de turn pentru a emite in Paris si in intreaga tara.