close

Domul din Milano este cladirea emblematica a orasului si, totodata, una dintre cele mai cunoscute cladiri din lume. Cladirea, a carei constructii a durat circa 600 de ani, apartine de arhidioceza Milano si are o capacitate de 40,000 de locuri.

Numele original al cladirii este „Duomo di Milano”. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1386 la ordinul ahiepiscopului Antonio da Saluzzo pe locul unei bazilici construite cu circa 1000 de ani mai devreme. Cladirea initiala a fost mistuita de flacari in 1075, dar pe masura ce domul a fost construit, bazilicile vechi au fost reconstruite si incorporate in cladirea principala. Primul arhitect al cladirii a fost Simeone da Orsenigo, insa acesta si-a mentinut titulatura de arhitect principal doar cateva luni, intrucat si Zeno da Campion si Marco da Campione detto da Frixono au fost chemati sa contribuie. Ultimul arhitect al cladirii a fost Carlo Ferrari da Passano, sub a carei semnatura a fost inaugurata ultima poarta a Domului, pe 6 ianuarie 1965. Practic, un simplu calcul releva faptul ca Domul din Milano a fost terminat dupa 600 de ani.

Cladirea, inalta de 160 de metri si lata de 92 de metri, imbina mai multe stiluri: gotic, neoclasic si neogotic. Initial, se voia ca intregul Dom sa fie construit pe deplin in stil gotic, insa planurile s-au schimbat pe masura ce arhitectii principali ai proiectului au tot fost inlocuiti.
domul din milano 4

domul din milano 3

domul din milano 2

domul din milano

milano

Lucrari de arta in Dom

Cea mai cunoscuta lucrare de arta se afla in varful Domului si o infatiseaza pe „Madonina”. Pe interiorul cladirii, cele mai cunoscute monumente si lucrari de arta sunt:
1. sarcofagurile arhiepiscopilor Ottone Visconti si Giovanni Visconti, care au fost lucrate manual de catre mesterii locali undeva in secolul 14;
2. altarele construite de Pellegrino Pellegrini;
3. monumentul dedicat lui Gian Giacomo MEdici di Marignano, creat de Leone Leoni;
4. Monumentul Arcimboldi;
5. imensa orga a catedralei, care e inca activa si care poarta titulatura de cea mai mare orga din Europa;

Pentru cei care ajung sa viziteze Domul din Milano, acesta e deschis 7 zile pe saptamana inate 7 dimineata si 7 seara.