close
Elvetia

Berna, capitala Elvetiei

Daca stati bine cu germana sau cu franceza, azi va propunem o destinatie relativ apropiata de Romania, dar una ce se afla pe lista celor mai frumoase locuri din Europa si nu numai. Este vorba de capitala Elvetiei, Berna, un oras de mai putin de 130,000 de locuitori, dar care impresioneaza prin numarul de constructii medievale, ele fiind foarte bine conservate de-a lungul timpului.

Cum ajungeti in Berna? Presupunand ca mergeti din Zurich, aveti de mers cu masina aproximativ o ora si jumatate (si mai repede pentru cei care se risca sa incalce limitele de viteza, in ciuda amenzilor extrem de mari) sau cu trenul cale de-o ora.

Sigur, pentru cei care nu sunt obisnuiti cu dialectul bernez, mai niciun turist nu intelege mare lucru din conversatiile in germana sau in franceza ale localnicilor, dar nu e problema, caci majoritatea populatiei tinere (dar nu numai) este cunoscatoare de limba engleza, deci nu veti avea probleme din acest punct de vedere.
Berna-Elveţia

night_view_of_bern_and_aare_river

berna

38986411

066-berna

resized_750x375_750x375_altstadt-panorama

dd68e2ff0f11c42747cd2f493fba46f1
Ce e de vazut in Berna?

In primul rand, trebuie sa stiti ca centrul orasului se afla in patrimoniul UNESCO inca din 1983, fiind un loc romantic, cu multe cladiri medievale, care au fost conservate bine de-a lungul timpului. Pe lista locurilor pe care ar trebui sa le vizitati ar trebui sa se afle:

  1. Turnul cu ceas, numit si Zytglogge. Este un ceas medieval, cu un sistem complex si precis de punere in miscare a unor marionete;
  2. Catedrala Munster;
  3. Palatul Parlamentului, Bundeshaus, care gazduieste atat Parlamentul, cat si Guvernul;
  4. Oricare dintre muzee. In ciuda dimensiunilor relativ reduse, in Berna gasiti nu mai putin de 20 de muzee, din care cele mai spectaculoase sunt Muzeul Armelor de Foc, Muzeul de Arta si cel de Istorie, Casa lui Einstein si cel de Arta Contemporana.

Apropo de casa lui Einstein, ea se afla la adresa: Kramgasse No. 49. In acest loc, familia Einstein a locuit vreme de cativa ani, dar mai important, in acest loc celebrul fizician a dezvoltat teoria relativitatii. Casa este bine conservata si arata perfect modul in care se traia in Elvetia inceputului de secol 20.