close
Destinatii ⇣Romania

Câteva lucruri despre Muzeul Cofetăriei din Arad

Un fost cofetar din Arad, Ioan Gui şi-a făcut în propria casă un Muzeu al Cofetăriei. Muzeul este unic în România.

Ioan Gui a strâns exponate vechi de aproape un secol. Vizitatorii le pot admira în două camere din casa aflată la  numărul 3 pe strada Nicolaus Lenau din cartierul Sânnicolau Mic.

Proprietarul a fost cofetar timp de 42 de ani. După pensionare, în 1996, a hotărât să lase moştenire comunităţii un Muzeu al Cofetăriei. În 2006 a fost inaugurat primul muzeu în amintirea meşterilor cofetari ai Aradului din perioada interbelică. De-a lungul carierei sale, Ioan Gui a condus o  perioadă de timp Laboratorul de cofetărie al Trustului de Alimentaţie Publică Locală Arad.

Muzeul poate fi vizitat gratuit. Sunt 360 de exponate, printre care măsuța de cofetărie datând de la începutul secolului trecut, acoperită cu marmură verde,  forme pentru prepararea ciocolatei și a turtei dulci, maşina pentru tăierea hârtiei în care se împachetau bomboanele pentru bradul de Crăciun, maşina de preparat îngheţată, maşina de fabricat bomboane, ambele de prin 1920, maşina care are curele de transmisie și care era folosită pentru măcinarea zahărului, precum și un agregat pentru prepararea marţipanului.

Majoritatea utilajelor expuse în casa fostului cofetar sunt acţionate manual, fiind nevoie de o bună stăpânire a tehnicii.  Pentru maşina de preparat îngheţată, gheaţa era adusă pe perioada iernii  din râu, depozitată pe paie în pivnițele atelierelor de cofetărie,  primăvara fiind scoasă pentru a se face delicioasa îngheţată. Acest lucru s-a întâmplat până în anii ’50, când în orașul Arad s-a înfiinţat fabrica de gheaţă „Flora“.

La muzeu este și colecţie de cărţi de specialitate, unele dintre ele fiind unice în ţară, reţetare, fotografii şi medalii primite de cofetarii din Arad.

Tags : aradcofetariemuzeu