close

Cipru este o ţară frumoasă pe care turiştii o pot vizita vara aceasta. Din patrimoniul Ciprului fac parte mănăstiri, cetăţi antice, moschei, dar şi situri arheologice.

Biserica Panagia Angeloktistis din satul Kiti se traduce prin: Cea ridicată de îngeri şi închinată Fecioarei Maria.  Potrivit legendei, locuitorii retraşi din faţa unei invazii arabe au hotărât să construiască o biserică. În timp ce construiau biserica, într-o noapte au observat că  locul fundaţiilor se schimbase. Erau de părere că Fecioara Maria dorea strămutarea lăcaşului de cult şi că îngerii hotărâseră ca zidirea să fie acolo unde îi era menirea. Biserica originară a fost ridicată în secolul 5.

Dantela din satul Lefkara se numeşte lefkaritika.

În satul Skarinou există şi o fermă de măgăruşi  numită Măgăruşul de Aur. Acolo sunt  aproape 200 de măgăruşi. Este cea mai mare fermă de acest tip de pe continentul european.

Moscheea Hala Sultan Tekke se află aproape de Larnaca. Este un sanctuar musulman. Locul este cunoscut şi sub numele de Gülşen-Feyz,  ceea ce înseamnă  ”Grădina de trandafiri a plenitudinii şi a iluminării”.

La această moschee există obiceiul ca pelerinii să facă legământ de a ajuta moscheea dacă li se vor împlini dorinţele. În timpul Imperiului Otoman, vapoarele turceşti coborau în bernă steagurile atunci când treceau pe lângă ţărm, salutând Hala Sultan Tekke cu salve de tun.

Parcul de cămile din satul Mazotos

Camel Park este o atracţie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Mănăstirea Stavrovouni  este o mănăstire ortodoxă greacă care se află pe vârful unui deal numit Stavrovouni din Cipru.

Numele mănăstirii derivă de la cele două cuvinte greceşti: “stavros” care înseamnă “cruce” şi “vouno” care înseamnă “munte”.

Stavrovouni a fost întemeiată de Sfânta Elena, mama împăratului bizantin Constantin cel Mare. Femeile nu au voie în această mănăstire.

Cei de la Stavrovouni  păstrează legătura cu mănăstirile de pe Muntele Athos din Grecia.

 

 

 

Tags : cipruinteresantelucruri