close

Daca credeati ca Sofia, capitala Bulgariei, nu merita vizitata, va putem spune ca va inselati amarnic. Pe langa faptul ca muntele Vitosha e in apropiere, unde puteti merge oricand pentru o portie buna de ski, orasul e superb si relativ ieftin de vizitat, chiar daca e intr-o zona destul de departata fata de principalele orase ale Romaniei, in speta 350 de km distanta fata de Bucuresti si cu 300-400 mai mult fata de Iasi sau Cluj Napoca.

Orasul a mai fost cunoscut de-a lungul timpului si sub denumirea de Serdica sau de Sredetz. Cei mai multi oameni ii spun Sofia (este scris asa: София, deci mare atentie daca mergeti cu masina, caci bulgarii inca folosesc litere chirilice).

Cum ajungeti in oras?

Daca alegeti sa mergeti cu avionul, lucru imposibil din Romania, veti ateriza pe aeroportul international omonim, localizat la 10 kilometri de oras. De acolo, va trebui sa luati fie un taxi (desi mai bine luati un autobuz), fie un autobuz. Exista autobuze care deservesc ambele terminale ale aeroportului, mai precis liniile 84 si 384, care va pot duce pana la statiile de metrou Orlov, respectiv, Mladost 1.

Daca alegeti sa mergeti cu autocarul, veti ajunge la autogara din centru, anume Centralna Avtogara/Централна автогара. Odata coborati in centru, puteti lua orice mijloc de transport atat timp cat va incadrati in intervalul orar 05-00. Atentie, totusi, caci bulgarii au o regula speciala: orice bagaj de dimensiuni mari necesita bilet separat.

Ce sa faceti in Sofia?

Numarul de obiective turistice e atat de mare, incat nu ne-ar ajunge nici 10,000 de cuvinte. Totusi, personal, noi va recomandam sa faceti urmatoarele:

  • sa profitati de turul gratuit al orasului. Se face in fiecare zi la ora 11 dimineata si 6 seara si incepe din dreptul Palatului de Justitie (Sudebna Palata). Turul e gratuit, dar de obicei, ghidului i se lasa un mic bacsis. Pentru amatorii de sport, se poate face acelasi tur, dar pe bicicleta, sau chiar alergand, in compania unui ghid, care e si alergator profesionist.
  • turul barurilor sau New Sofia Pub Crawl. E un tur al celor mai frumoase baruri si cafenele din Sofia, capitala Bulgariei. La fel, exista si Balkan Bites, care e un tur al restaurantelor traditionale. Ambele tururi costa 11 Euro si includ, de obicei, bauturi si degustari gratuite in baruri si restaurante;
  • sa vizitati cel putin un izvor cu apa minerala. De altfel, orasul a fost fondat tocmai pe seama faptului ca in zona exista 7 izvoare cu apa minerala, izvoare care sunt inca active de mai bine de 5000 de ani incoace.
  • In ceea ce priveste muzeele, vi le recomandam pe cele de stiinte, de arheologie, de folclor si studii etnografice, asta doar pentru a vedea cat de multe avem in comun cu vecinii bulgari.
  • vizitati Hagia Sophia si biserica St. Alexandru Nevsky, una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume.
sofia_by_night
aya-sofia-1
sofia_1
Sofia_02
perrault_sofia_01x