Oraşul Gherla a fost întemeiat la începutul sec. 18 de o parte a armenilor care veneau din Moldova. Se află în nord-vestul Podişului Transilvaniei, pe malul drept al Someşului Mic.
Distanţa de la Cluj-Napoca la Gherla este de 45 de kilometri, iar de la Dej la Gherla de 15 kilometri.


Obiective turistice:
Catedrala Armeano-Catolică Sfânta Treime
Construirea acesteia a început în 1748, prima slujbă fiind oficiată în 1759. Se crede că acest lăcaş de cult a fost ridicat de meşterii baroci austrieci.
Catedrala adăposteşte o comoară: tabloul ”Coborârea lui Isus de pe cruce” semnat de Rubens. Este tabloul original. În 1806, Francisc al II lea, regele Franţei a dăruit pictura acestei catedrale ”drept recunoştinţă pentru aportul bănesc însemnat al armenilor din Gherla la visteria statului, golită în timpul războaielor împotriva lui Napoleon”.
Acolo se mai găsesc moaştele Sfântului Grigore Luminătorul, crucea din aur ornată cu pietre preţioase care a aparţinut episcopului Verzerescu, dar şi o orgă valoroasă realizată de meşteri din Braşov.

Parcul Elisabeta
Parcul Elisabeta este supranumit ” Micul Schönbrunn „. A fost inaugurat în 1864. Se întinde pe aproximativ 40 de hectare. Acolo se găsesc arbori și arbuşti autohtoni şi exotici, printre care şi doi arbori Ginkgo Biloba.
Se spune că cel care a conceput şi a realizat Parcul Elisabeta din Gherla era grădinar, participând efectiv şi în ceea ce priveşte parcul celebrului Palat Schönbrunn din Viena. O greşeală a acestuia l-a trimis la închisoare în Cetatea Martinuzzi, Cetatea Gherlei.


Muzeul de Istorie Gherla
Expoziţia permanentă (în trei săli) prezintă evolutia societăţii din Paleolitic până în secolul 18. Veţi putea admira exponate descoperite la Gherla si în zonele limitrofe din Paleolitic, Neolitic, Epoca Dacică şi Romană, dar şi din Evul Mediu. A fost amenajată „Sala armenească”, expoziţia prezentând publicului o varietate de piese cu caracter religios aparţinând cultului armeano-catolic.
În ultimii ani au avut loc expoziţii temporare care s-au bucurat de mare succes. Iată doar câteva: „Arme şi efecte militare”, „Realizări ale ştiinţei şi tehnicii”, „Icoane pe sticlă – Şcoala Nicula”, „Artă şi tradiţie pe Valea Someşului Mic”.
Biblioteca muzeului deţine lucrări de specialitate din domeniul preistoriei, istoriei vechi şi medievale, istoriei moderne şi contemporane. Există şi un mare număr de periodice si documente, unele dintre acestea unicat.

Biserica Solomon
Biserica Solomon este cea mai veche biserică armeano-catolică din Transilvania şi prima biserică de piatră din Gherla. A fost construită între anii 1723 şi 1724, având hramul Buna Vestire. Documentul care atestă ctitoria datează din 1729. A fost scris în latină şi armeană.
