close

În România există locuri pe care unii turişti nu le cunosc.

La Darabani, în județul Botoșani,  există patru stejari sădiți, aşa cum se spune, de domnitorul  Ștefan cel Mare.  În august 1470 a avut loc Bătălia de la Lipnic, în nord-estul Basarabiei de azi. Atunci oastea moldovenească i-a învins pe tătari.

Vrând să aibă un loc unde să fie răcoare, Ştefan cel Mare a plantat la Darabani patru stejari.

Poiana cu stejari este monument istoric.

darabani-4stejari

”Zilele Nordului” este un festival de muzică, arte și călătorii. Are loc  la Darabani,  la graniţa dintre România, Ucraina și Republica Moldova.  Artiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord vă vor încânta.  Se doreşte revitalizarea urbană, socială și culturală a regiunii.

Donjonul  din Cheresig

“Este cel mai semnificativ donjon medieval de epocă romanică din vestul ţării şi unul dintre cele mai bine conservate. Are o structură solidă în jurul lui, existând o cetate în trecut”, a spus Mircea Paşca, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.
Donjonul a fost atestat prima oară într-un decret regal din anul 1289.
Satul Cheresig se află în judeţul Bihor. Turnul  de acolo are o formă hexagonală neregulată.

În apropierea donjonului  sunt vizibile  ruine de dimensiuni mai mici.
Despre istoricul acestui monument există foarte puţine date. În 1289,  cetatea era în posesia lui Beke din neamul Borsa.  În 1317  aparţinea regelui. În 1390 a fost donată familiei Losonczi, iar peste şase ani a  ajuns în stăpânirea familiei Csáky care a fost proprietarul domeniului până la sfârşitul Primului Război Mondial, exceptând unele perioade.

turnul-de-la-cheresig

Satul Delani, judeţul Bihor

În satul Delani, faţadele caselor au câte o icoană sfinţită, iar gardul bisericii este plin de icoane pictate manual.

delani-satul-cu-icoane

Triplex Confinium

Este un monument la graniţa României cu Ungaria şi Serbia.

Triplex Confinium (din latină, „graniţă triplă”) este cel mai vestic punct din România. Se află în comuna Beba Veche.
Anual, în ultimul weekend al lunii  mai, în vestul ţării se sărbătoreşte Triplex Confinium. Timp de  două zile,  de la ora 10  la ora 18

(ora României), frontierele celor trei ţări sunt deschise. Se deschide temporar Triplex Confinium, Punctul de Trecerea a Frontierei Triplex la Beba Veche, în România,  la Rabe (localitate din Serbia) şi Kubekhaza (localitate din Ungaria).

triplexconfinium

Castelul Karolyi din Carei

Castelul Karolyi din oraşul Carei  este supranumit ”Peleşul transilvănean”.

Prima rezidenţă  a familiei Károlyi la Carei datează de la sfârşitul secolului 15. Din pricina invadatorilor turci,  clădirea din piatră a fost transformată într-o cetate care avea  şant, zid de fortificare patrulater, patru bastioane de colţ,  nişe de tragere pentru tunuri.

Transformarea castelului a avut loc între anii 1894 şi 1896 şi a fost  începută de Károlyi István (1797-1881). Au fost urmate planurile arhitectului Arthur Meinig, castelul baroc devenind un edificiu în stil eclectic. Structura de zid a castelului baroc este păstrată aproape în totalitate, fiind  adăugate turnuri de diferite forme şi dimensiuni.
În interior,  uşile, ferestrele şi balustrada sunt  din stejar, şemineurile din marmură de Carrara, iar ornamentele au elemente ale blazonului familiei Karolyi. În castel există Sala Cavalerilor,  o expoziţie cu animale din Africa, o sală cu figurine de ceară.

Parcul castelului se întinde pe o suprafaţă de 10,3 hectare,  fiind declarat parc dendrologic ocrotit în  1982, acolo existând peste 120 specii de plante lemnoase exotice şi indigene.

castelulkarolyi-carei
castelkarolyi

 

 

Tags : interesantelocuriromania