close

Malaga este un frumos  oraş din sudul Spaniei, pe Coasta Soarelui (Costa del Sol).

Acum 3.000 ani, fenicienii au ajuns în Málaga, numind-o Malaka (probabil din cuvântul fenician ”sare”), deoarece în port se sărau peştii pentru a fi conservaţi.
Grecii au urmat fenicienilor în secolul 6 î.Hr.
Málaga s-a dezvoltat apoi sub conducerea romanilor care au colonizat Spania în anul 218 î.Hr., rămânând acolo pentru mai mult de șase secole. Oraşul a prosperat ca un port comercial.
Împăratul bizantin Iustinian a pus stăpânire pe oraș pentru un timp, marmura și piatra fiind exportate pentru construirea Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol. Când enclavele bizantine au fost eradicate în 630 A.D., Malaga (spre deosebire de Cartagena) nu a fost distrusă.
În 711 A.D., maurii au invadat Spania și au numit-o Al-Andalus. Malaga a devenit un oraş, dar şi un port maur important – a fost principalul port pentru Granada, renumit pentru smochine și vin. Domnitorul maur Yusuf I a construit Castelul Gibralfaro pentru apărarea împotriva cuceritorilor creștini Isabella și Ferdinand, însă nu a fost suficient, căci Málaga a fost cucerită de creștini în 1487. După cucerire, maurii au fost persecutați, bunurile lor confiscate, iar moscheea oraşului a fost transformată în catedrală. În acel moment orașul a căzut în declin, urmat de o revoltă a maurilor în 1568, care a dus la expulzarea lor din regiune.
În 1808, trupele lui Napoleon au invadat Malaga. Localnicii au rezistat, dar au fost înlăturaţi apoi. Ducele de Wellington i-a învins pe francezi în Bătălia de la Salamanca din 1812.
După moartea lui Ferdinand în 1833, libertatea și prosperitatea au revenit cu adevărat la Málaga. Clasa de mijloc din nord a adus averea pe care a investit-o în fabrici, șantiere navale și rafinării de zahăr.
Începând cu anii 1960, zona Costa del Sol a dus la dezvoltarea oraşului Malaga.
La Malagueta este cea mai apropiată plajă de centru.
Soare, peisaje superbe, dar şi cultură

Obiective turistice:
Catedrala din Malaga se numeşte Nuestra Senora de la Encarnacion. A fost construită între anii 1528 şi 1782 în apropierea unei moschei. În planurile iniţiale ar fi avut 2 turnuri, dar în lipsa banilor a fost terminat doar un turn. De aici vine şi numele popular al catedralei, „La Manquita”.
Predomină stilul renascentist, dar există şi o combinaţie a stilurilor gotic, baroc, izabelin, neoclasic.
Intrarea in Catedrala din Malaga se face prin 3 porţi de acces decorate cu marmură de diferite culori, având formă de cruci. Deasupra porţilor există medalioane: cele de la porţile laterale îi reprezintă pe patronii din Malaga, Sfântul Ciriaco şi Sfânta Paula, iar medalionul central înfăţişează o scenă biblică.

În capelele catedralei sunt opere de artă importante: statuia ‘’Maica Domnului care plânge’’ de Pedro de Mena, ‘’Cristos pe Cruce’’ de Alonso de Mena.
De remarcat orgile în stil baroc.

catedralamalaga
Alcazaba : fortăreaţa datează din secolul al VIII-lea, dar cea mai mare parte a structurii aparţine secolului al XI-lea. Intrarea în cetate se face pe poarta Cristo, unde s-a celebrat prima liturghie după ce oraşul a fost recucerit de creştini. Alcazaba a reprezentat sistemul de apărare a oraşului arab Malaga. Acum este Muzeu Arheologic.

alcazaba
Muzeul Picasso găzduieşte o expoziţie cu lucrări de-ale cunoscutului pictor, donate muzeului de nora artistului. Sunt picturi, sculpturi, desene şi grafică semnate Picasso . Muzeul se află în fostul Palat Buenavista care a fost renovat .
Castelul Gibralfaro

Această construcţie datează din secolul al XIV-lea . A fost ridicată din ordinul lui Yusef I din Granada, pe un vechi aşezămînt şi far fenician, de unde şi numele castelului, ‘’Gebel-faro”( Stânca farului).

Castelul este celebru, fiind locul de desfăşurare a cuceririi oraşului Malaga de Regii Catolici în 1487. Tot ce a mai rămas în picioare din acest monument sunt turnurile de apărare.
Muzeul Sticlei şi al Cristalului
Muzeul Sticlei şi al Cristalului se află în Plazuela Santísimo Cristo De La Sangre, 2, fiind singurul muzeu de acest gen din Andaluzia. A fost deschis pe 1 septembrie 2009. Muzeul expune aproximativ 700 de obiecte din sticlă şi cristal, datând din perioada egipteană şi romană până în prezent. Muzeul este situat într-un palat restaurat din secolul al 18-lea, în centrul orașului Malaga. Palatul a fost construit de o familie italiană. Acest muzeu prezintă obiecte din sticlă şi cristal într-un cadru de origine, cu mobilier de epocă şi decorațiuni din acea vreme.
Sunt şi exponate de la producători europeni importanţi, cum ar fi Lalique, Webb, Wedgewood, Galle, Daum și La Granja.
Pe 18 iunie 2010, în oraşul Malaga a avut loc prima ediţie a Premiilor Malaga la Cine Albeniz (sală de cinema), în onoarea cetățenilor remarcabili din oraş. Primarul Francisco de la Torre a acordat Premiul Culturii lui Gonzalo Fernandez-Prieto. Gonzalo este primul câştigător al acestui premiu, pentru munca depusă la deschiderea Muzeului Sticlei şi al Cristalului.

muzeulsticlei
glasscristal
malaga-muzeu
glassmalaga
Gastronomie
Taverna „Antigua Casa de la Guardia”(Vechea casă a gardianului) – adresă : Alameda Principal, 18,
29005 Málaga
Telefon: 952 21 46 80
Bucătăria andaluză este cunoscută ca fiind savuroasă. Multe restaurante oferă feluri tradiţionale care includ supe, salate şi mâncăruri din peşte. Paella este o specialitate pe care trebuie s-o încercaţi. Espetos (sardine la grătar) sunt tipice oraşului Malaga.

Două dintre felurile de mâncare specifice Coastei Soarelui sunt:
supa de usturoi servită cu migdale şi struguri verzi şi salata Malaga (cartofi fierţi, portocale, cod, praz).
Cazare:
Parador de Malaga Gibralfaro, Castillo de Gibralfaro S/N
Telefon: 95 222 19 02
Cazare în parador, o construcţie din piatră cu vedere spre Malaga şi spre golf. Se face rezervare cu mult timp înainte.

Del Pintor, Calle Alamos 27

Telefon: 952 06 09 80

Se află în apropiere de Muzeul Picasso din centrul oraşului. A fost deschis în 2005. Culorile în care este decorat sunt: roşu, alb şi negru.

 

 

 

 

 

 

 

Tags : malagaorasspania