close
Destinatii ⇣Turcia

Moscheea lui Suleyman, bijuterie a artei clasice otomane

Este un edificiu important din Istanbul. După ce s-a întors victorios din Ungaria, Suleyman Magnificul  a hotărât să fie construită această moschee. Ungaria devenise pașalâc datorită bătăliilor din 1526 și 1541.

Arhitectul care s-a ocupat de clădire a fost Mimar Sinan. Stilul este clasic otoman. Mimar Sinan a îmbinat într-un mod unic religia cu estetica și arhitectura. Moscheea a fost construită între anii 1550 și 1558. Făcea parte dintr-un complex care cuprindea  și o baie turcească, un spital, o școală primară, o cantină pentru nevoiași. Este cea mai frumoasă moschee din Istanbul. Cupola clădirii este una dintre cele mai înalte din orașul turcesc, are 53 de metri. Curtea are coloane de marmură și granit. Cele patru minarete indică faptul că moscheea a fost construită la ordinul unui sultan, căci prinții și prințesele puteau să construiască edificiul cu două minarete.

Interiorul impresionează prin ceramica de Iznik, arcadele rectangulare și marmura albă.

În secolul 16, moscheea era luminată de lămpile cu ulei. Funinginea era folosită la fabricarea cernelii.

Arhitectul a reușit pe vremea aceea  să creeze o acustică deosebită, plasând vase goale în jurul cupolei și în alte locuri. El a lăsat în moschee un mesaj într-o sticlă pentru a-i ajuta pe cei care urmau să renoveze arcadele.

Arhitectul a folosit stâlpi  din lemn de ienupăr pentru a asigura elasticitatea clădirii în cazul unor cutremure și pentru ca daunele materiale să fie cât mai mici.

 

 

 

Tags : bijuteriemoscheesuleyman