close
AsiaTurcia

Cateva aspecte culturale de care trebuie sa tineti cont cand vizitati Turcia

Turcia este o tara ideala pentru turism, atat prin prisma calitatii serviciilor oferite, cat si prin natura oamenilor. Daca veti avea ocazia sa-i cunoasteti pe turci, veti vedea ca sunt un popor mandru, dar foarte prietenos, care in ciuda diferentelor istorice sunt foarte familiali cu romanii, precum si cu celelalte natii. Totusi, sunt un popor strain, care au o educatie usor diferita, motiv pentru care ar trebui sa luati aminte la cateva diferente culturale.

De exemplu, notiunea de spatiu personal e foarte sensibila la majoritatea turcilor, in sensul ca le place sa interactioneze cu cei din jur de foarte aproape. Nu fiti surprinsi daca o sa va imbratiseze de mai multe ori, caci e in natura lor sa fie astfel. De asemenea, unul dintre cele mai importante aspecte de care tin con e punctualitatea. Daca veti fi vreodata invitati la masa, ar fi bine sa ajungeti cu cateva minute inainte de ora stabilita, intrucat orice intarziere e catalogata ca lipsa de respect si uneori, ca o adevarata jignire.
moscheea sabanci

Vizitarea moscheilor

In ciuda caracterului libertin si poate chiar fanatic (dovezi fiind fanii echipelor de fotbal), turcii sunt un popor religios. Oriunde in Turcia, la vizitarea unei moschei, barbatilor li se cere sa intre cu capul descoperit, iar femeilor sa-si acopere trupul pana peste genunchi. De asemenea, in toate moscheile se intra fara incaltaminte. Mare atentie la pozele pe care le faceti, caci nu intotdeauna sunt agreate.
marele bazar

Targuiala

Daca ajungeti intr-un bazar sau chiar atunci cand vreti sa cumparati ceva de la comerciantii stradali, nu va fie teama sa negociati daca vreti un pret mai bun. Targuiala e in natura comerciantilor, care chiar dau impresia ca le place sa se targuiasca pentru a scadea din pret. Ca regula generala, oferiti jumatate din pretul cerut si apoi vedeti cat de mult este dispus comerciantul sa coboare pretul. In Marele Bazar din Istanbul veti avea ocazia sa cumparati toate lucrurile posibile la un pret foarte bun daca intelegeti cum functioneaza mecanismul negotului.
bacsis

Bacsisul

Daca nu stiati, cultura bacsisului provine de la turci. In general, desi nu este obligatoriu, se lasa circa 10% din valoarea notei de plata ospatarilor, iar soferilor de taxi li se achita sume rotunjite. De asemenea, se obisnuieste ca in hoteluri si cameristele sa primeasca o mica atentie la sfarsit de vacanta.

Tags : diferente culturalegrand bazar istanbulmoscheeturcia