close
Destinatii ⇣Romania

Muzeul din Topalu, un muzeu necunoscut de turişti

La aproape 80 de kilometri de oraşul Constanţa se află comuna Topalu. Acolo este un muzeu unic în mediul rural din România. Adăposteşte mai mult de 200 de picturi celebre, sculptură şi grafică. Muzeul se numeşte  “Dinu și Sevasta Vintilă”. Este deschis din 1960.

topalu_Topalu_muzeu_Dinu_si_Sevasta_Vintila_31
muzeu-topalu-2
muzeu-topalu-1

Dintre pictorii ale căror lucrări sunt expuse amintim: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian,  Octav Băncilă, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba.

Medicul Gheorghe Vintilă  a donat colecția sa  administrației locale din Topalu în memoria părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă, învățători care au contribuit în 1920 la construirea primei şcoli primare de acolo. Doctorul Vintilă a cunoscut pictori renumiţi precum Nicolae Tonitza sau Theodor Pallady. Gheorghe Vintilă este înmormântat în curtea muzeului, căci aceasta a fost dorinţa lui.

Printre exponatele de la acest muzeu se află:

Nicolae Grigorescu — Ciobănaș, Flori de nalbă; Mircea Demetrescu — Cap de fetiță; Ștefan Luchian — Femeie cu copil la marginea orașului; Octav Băncilă — Țăran transilvănean, Flori, Cap de evreu; Theodor Pallady — Nud cu lalele, Natură moartă cu narghilea; Gheorghe Petrașcu — Pe malul mării, Peisaj cu case; Nicolae Tonitza — Câmpul cu maci, Fetița acrobatului; Ștefan Dimitrescu — Bunelul și nepoata, Fetiță la pupitru; Camil Ressu — Casă, Țărancă cu copil; Lucian Grigorescu — Natură moartă; Aurel Băeșu — Cap de țărancă; Alexandru Ciucurencu — Femeie în gri; Corneliu Baba — Nud;  Theodor Aman — Peisaj de țară.

 

Tags : constantamuzeutopalu