close
AsiaChinaDestinatii ⇣

Orasul Interzis, cel mai important obiectiv turistic in Beijing.

Orasul Interzis sau Zijin Cheng, dupa cum ii este denumirea in limba chineza, este un monument protejat de UNESCO, care astazi gazduieste Muzeul Palatului, dar care a gazduit vreme de sute de ani toate familiile regale ale Chinei. Se afla in mijlocul Beinjing-ului si este unul dintre cele mai importante obiective turistice Zijin Cheng a fost construit in 14 ani, din 1406 pana in 1420, in timpul domniei dinastiei Ming, mai exact in timpul lui Zhu Di, care a mutat capitala inapoi la Beijing, asta dupa ce imparatul Hongwu o mutase la Nanjing.

In cei 14 ani, dinastia Ming a folosit nu mai putin de un milion de lucratori, fiind la acea vreme cea mai costisitoare lucrare din intreaga Europa, atat prin prisma numarului extrem de mare de muncitori, cat si a materialelor folosite, aduse din toata China. Pana in 1644, Zijin Cheng a fost condus numai de catre cei din dinastia Ming, insa orasul a fost cucerit atunci de catre Li Zicheng, care a inlesnit practic preluarea controlului politic a palatului (si a intregai China) de catre dinastia Qing. Ultimul imparat chinez care si-a desfasurat activitatea in Orasul Interzis a fost Puyi, care a abdicat in 1912, lasand practic palatul in mainile conducerii noii republici chineze proaspat formate. Totusi, el nu a parasit instant Zijin Cheng, ci doar 12 ani mai tarziu.

In 1987, Zijin Cheng a intrat oficial in patrimoniul UNESCO sub titulatura de “Muzeul Dinastiilor Ming si Qing”.
orasul interzis 7

orasul interzis 6

orasul interzis 5

orasul interzis 4

orasul interzis 3

orasul interzis 2

orasul interzis
Cert e ca nu v-ar ajunge o zi intreaga sa vizitati intregul palat si nici n-ati putea sa faceti asta, pentru ca nu toate cladirile permit accesul publicului. In fond, sunt peste 980 de cladiri in interiorul curtii palatului, astfel ca numarul mare de turisti ar fi imposibil de supravegheat. O caracteristica aparte a Orasului Interzis e faptul ca numarul total al camerelor este de fix 9999 (cu antecamere incluse, ce-i drept). Va dati seama ce ar insemna supravegherea simultana a 9999 de camere?

In ceea ce priveste colectiile care pot fi admirate in muzeul regal (care apropo, gazduieste mai mult de 1,807,000 de exponate), dintre care peste 340,000 de piese de ceramica din timpul dinastiilor Ming, Qing, Song si Tang, peste 50,000 de tablouri (din care peste 400 din vremea dinastiei Yuan) si alte cateva mii de documente, arme, instrumente muzicale etc.