close
AngliaDestinatii ⇣

Palatul Buckingham, centrul monarhiei englezesti

Ce stiti despre palatul Buckingham? Daca nu stiti, va spunem noi, caci este poate cel mai important obiectiv turistic din Londra. Astazi, el este resedinta si, totodata, locul de munca al familiei regale englezesti. Pozitionat in zona cea mai frumoasa din Londra, anume in Westminster, este locul celor mai importante manifestatii ceremoniale.

Istoria lui incepe in 1531, atunci cand regele Henry VIII a cumparat Hospital of St. James. Circa 170 de ani mai tarziu, pe locul vechii constructii s-a ridicat o casa de lucru pentru ducele de Buckingham. Conacul a fost cumparat in 1776 de catre regele George al 3-lea pentru regina Charlotte, astfel ca intreaga cladire a capatat numele de „The Queen’s House”.
buckingham 5 buckingham 4 The Royal Collection © 2002, Her Majesty Queen Elizabeth II Photo: Derry Moore buckingham 2 buckingham
Palatul Buckingham a devenit resedinta roiala in 1831, odata cu ascensiunea reginei Victoria. In 1840 a fost construita aripa stanga, si totodata, a fost reamenajata instalatia de aerisire. Pare un amanunt neimportant, dar in realitate, e cat se poate de important. De ce? Pentru ca din cauza structurii initiale, palatul nu se aerisea deloc bine, semineurile se infundau rapid, iar intreaga cladire era mizerabila din cauza fumului, care se depunea pe interior.

Interiorul palatului Buckingham are peste 77,000 de metri patrati locuibili. Totusi, dintre toate camerele, cea mai importanta este sala de dans, acolo unde au loc de obicei investiturile (decoratiile la titlul de „Sir” fiind cele mai comune) regale, precum si banchetele organizate de familia regala. Totusi, sala de dans nu e singurul loc in care familia regala organizeaza banchete, ci mai sunt si State Dining Room si Music Room, alte 2 sali mai mici, dar la fel de importante. Ca sa va faceti o idee cu privire la petrecerile regale, unele dintre ele (cele organizate in aer liber, mai ales) ajung sa aiba pana la 8000 de invitati. E ca si cum un mic orasel s-ar strange dintr-o data intr-un singur loc.

Ca sa concluzionam, palatul Buckingham este simbolul si casa monarhiei britanice. Este un loc vizitat de mai bine de 50,000 de oameni anual (caci accesul este restrictionat in mare parte, dar care poate fi vizitat pe afara.