close

Situat pe malul râului Oria, Tolosa este un oraș de  mare importanță istorică. Îşi respectă trecutul, fiind totodată adaptat la  prezent. Fosta capitală a  provinciei Gipuzkoa a fost un loc de trecere  pentru comercianți, legând  Navarra de porturile din Golful Biscay. Timp de secole a beneficiat de numeroase privilegii. Din acel trecut glorios Tolosa a moștenit un cartier istoric valoros marcat de clădiri și monumente în stiluri diferite.

Aici s-a născut fotbalistul spaniol  Xabi Alonso.

Obiective turistice:

Biserica parohială Santa Maria

Datează din secolul al 17-lea. Este un exemplu de gotic basc, are trei nave de mare şi o  fațadă în stil baroc de o frumusețe considerabilă.

Biserica și Mănăstirea Santa Clara, Palatele Idiakez, Atodo şi Aranburu, Piaţa Euskal Herria sunt alte atracţii turistice.

Arta contemporană bască îşi are locul său în Tolosa,  sculpturi în aer liber fiind pe unele străzi și piețe.

Cel mai faimos produs este „Alubia de Tolosa.“ Aceste boabe negre de fasole  sunt de obicei însoțite de ardei iuţi de Ibarra. Este unul dintre ingredientele de bază din bucătăria bască, fiind cunoscut în toată Spania.

În Tolosa există un muzeu  al patiseriei  unde sunt expuse ustensilele folosite de familia Gorrotxategi din 1680 pentru a face dulciuri delicioase.

Xaxus sunt dulciurile specifice din Tolosa. Conţin marţipan.

 

 

 

Tags : orasspaniatolosa