O veste importantă pentru cei care vor să viziteze Palatul Culturii din Iaşi: acesta va fi redeschis pe 27 aprilie, în acea zi intrarea fiind gratuită ! Este o bijuterie arhitecturală. Acest monument istoric a fost restaurat. Complexitatea elementelor şi eleganţa acestora vă vor încânta. Două dintre sălile de acolo se numesc Sala Voievozilor şi Sala Henri Coandă.
Este cea mai complexă lucrare de restaurare din România după ’90“, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal „Moldova“.
Palatul Culturii din Iaşi este în stil neogotic şi a reprezentat una dintre ultimele expresii ale romantismului. A fost construit în perioada 1906-1925. La început a servit drept Palat Administrativ și de Justiție. În 1955, clădirea va deveni culturală.





Candelabrul negru din palat este din fier forjat. Sculpturile de pe scări, tavan şi balustrade sunt remarcabile.
Vor fi şi activităţi pentru copii, tineri.
Acolo sunt patru muzee: de Artă, Istorie, Ştiinţe şi Etnografie. Vor fi două-trei expoziţii la fiecare muzeu.
Camerele de arheologie au pardoseli suspendate care sunt din sticlă.
Vor fi şi două lifturi în curţile interioare.
Lambriurile sunt şi ele deosebite.
În trei săli din palat pardoseala este din sticlă şi se poate vedea ce este dedesubt.
La inaugurare, turiştii vor putea intra într-unul dintre beciuri de sub palat. Beciul este din fosta Curte Domnească.
La redeschiderea Palatului Culturii, la Muzeul de Artă va avea loc expoziţia „Pictura interbelică“, unde vor fi lucrările pictorilor renumiţi precum Nicolae Tonitza, Costin Petrescu, Dan Palade. La Muzeul de Istorie va fi deschisă o expoziţie unde va fi prezentată evoluţia comunităţii ieşene, începând cu Palatul Culturii, Curţile Domneşti şi terminând cu domnia lui Carol I. Veţi vedea arme şi armuri. La Muzeul de Ştiinţe şi Tehnică veţi putea admira instrumente muzicale mecanice, cutiuţe muzicale, piane mecanice. Sunt în stare perfectă de funcţionare, căci au fost restaurate. La Muzeul de de Etnografie vor fi două expoziţii. Prima este despre costumele populare purtate de femei, bărbaţi şi copii, iar a doua despre ouăle încondeiate. Palatul Culturii are în patrimoniu o colecţie importantă de ouă care nu au fost expuse niciodată. Toate aceste expoziţii vor dura aproape un an de la deschidere.