close

Este un frumos oraş din România. A fost atestat documentar într-un act de la Alexandru cel Bun şi pe o piatră datată 1396. Acea piatră se găseşte  în prezent în incinta Bisericii Armene. Iaşiul  a cunoscut o perioadă înfloritoare mai ales dupa cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când a devenit capitala Moldovei.

Se numără printre cele mai vechi şi mai importante aşezări ale noastre.

Este un important  centru  cultural, istoric, universitar, cu  cinci universităţi de stat şi trei universităţi private. Universitatea Alexandru  Ioan Cuza este şi cea mai veche universitate din ţară.

Acolo sunt  peste 50 de biserici, dintre care  Biserica Trei Ierarhi este simbolul Iaşiului. Nicolae Iorga spunea că:  “Iaşiul e, înainte de toate, o biserică – biserica bisericilor trecutului nostru.”

iasi3
iasi

Obiective turistice:

Bojdeuca lui Ion Creangă

A fost deschisă în 1918. Acolo a locuit Ion Creangă.

bojdeuca- ion creanga

Biblioteca Gheorghe Asachi

A fost construită odată cu universitatea cu acelaşi nume.

biblioteca-asachi

Grădina Botanică ”Anastasie Fătu”

Este cea mai veche grădină botanică din România. A fost înfiinţată în 1856 de medicul şi naturalistul Anastasie Fătu.

gradinabotanica2
ggradinabotanica

Acolo sunt 12 compartimente:

plante mediteraneene, tropicale, subtropicale  (cactuşi, palmieri, bananieri, citrice),  flori ornamentale (azalee, camelii, crizanteme, orhidee) şi o colecţie de cicadaceae (fosile vii).

În această frumoasă grădină botanică sunt 800 de varietăţi de trandafiri.

Sinagoga Mare

Este un lăcaş de cult evreiesc. A fost atestată documentar în 1682. Este din piatră. Are un mozaic foarte frumos înăuntru.

sinagoga-mare

Mănăstirea Galata

A fost ctitorită de Petre Şchiopul. În trecut a fost fabrică de bere şi închisoare. Denumirea mănăstirii vine de la cartierul Galata din Istanbul.

????????????????????????????????????

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags : iasiorasromania