close

Uite ca a mai inceput o saptamana de munca, iar soarele ne zambeste sfios de printre nori. Pentru ca eu sunt optimist si visator astazi va indemn si pe voi sa incercati sa va simtiti la fel. Si pentru a ne delecta cu povesti minunate si imagini pe masura, astazi va voi vorbi putin despre Palatul Wallenstein din Praga.

Acesta este o cladire monumentala pentru Praga construita in stil baroc timpuriu si se afla in topul obictivelor turistice pe care nu trebuie sa le ratati. Palatul a fost construit intre anii 1624 si 1630 si avea initial in componenta 26 de case, 6 gradini si 2 case de serviciu. Acesta a apartinut cele mai bogate familii din regiunea ceha a acelor timpuri si anume lui Albrecht Václav Eusebiu de Wallenstein (1583 – 1634). Wallenstein era o persoana extrem de ambitioasa si de lipsita de scrupule asa ca nu a tinut cont de sacrificiile cu care s-a construit palatul ce ii poarta numele atata timp cat toate mofturile sale au fost satisfacute.

palatul-Wallenstein-praga (1)

Indraznesc sa spun ca Palatul Wallenstein concureaza cu Castelul Praga in ceea ce priveste constructia in sine, arhitectura si decorurile interioare. In acelasi timp ma bucur extrem de tare cand observ cat de bine a fost conservat trecerii timpului acest castel. Zona ce mi-a atras atentia din tot palatul este cea de la intrarea principala pentru ca aici se afla un hol imens precedat de un coridor astrologic bogat impodobit cu motive astrologice si astronomice. S-a creat aceasta opera de arta pentru ca Wallenstein a fost un impatimit al astrologiei si mereu avea angajati specializati in acest domeniu care il ajutau sa ia decizii in functie de ce ii preziceau astrele in acea zi.

palatul-Wallenstein-praga (5)
palatul-Wallenstein-praga (2)

Mobilierul din palat este superb: s-au folosit cele mai scumpe covoare, mobilier unicat, tapiteriile si draperiile au fost comandate din Italia si Olanda. Dupa moartea lui Wallenstein, in urma unui invetar, s-au numarat 185 de tapiterii din Bruxelles, 62 de covoare orientale, 534 de tapiterii venetiene si 48 de tablouri suspendate. Valoarea materiala a intregului mobilier din palat a fost estimata pe la 70.000 de Florins.

palatul-Wallenstein-praga (2)
palatul-Wallenstein-praga (4)

Trebuie sa va mai spun ca palatul este inconjurat de niste gradini superbe care va permit sa admirati plante de tot felul, dar si anumite pasari precum fazanul. Gradinile au puterea de a va oferi clipe de relaxare si rasfat. Va garantez ca de indata ce va veti aseza pe iarba si veti admira frumusetea inconjuratoare nu va veti mai dori sa plecati de aici. Veti vrea ca acele clipe sa dureze pentru o eternitate si voi sa nu va mai treziti din visul frumos in care va aflati.

palatul-Wallenstein-praga (6)

Palatul Wallenstein a fost declarat monument cultural national in anul 1995.

Daca ajungeti la Palatul Wallenstein trebuie sa stiti:

Adresa: Valdštejnské nám. 17/4, 118 00 Praga, Republica Ceha

Program vizitare:

Noiembrie – Martie: in fiecare prim week-end al lunii: 10:00-16:00

Aprilie, Mai, Octombrie: in fiecare week-end 10:00 – 17:00

Iunie – Septembrie: in fiecare week-end: 10:00 – 18:00

Tags : Palatul Wallenstein