close

  Înainte de a intra in satul Domnesti care este la 17 kilometri de orașul Bistrița, pe partea stângă în sensul Bistrița – Domnești,  Drumul Județean 154, se găsește  Rezervatia Geologică „Râpa cu Păpuși”.

Aceasta  a fost descoperită de cercetătorul Ioan Chintăuan. El a și denumit-o astfel. La început a  vrut să-i spună  „Râpa cu soldaţi”, deoarece  pietrele păreau aliniate precum  soldaţii pregătiţi să meargă la luptă. După o cercetare  amănunţită şi-a dat seama că pietrele seamănă cu păpuşile ruseşti.

Rezervaţia Naturală „Râpa cu Păpuşi” are două hectare şi este formată dintr-un perete vertical, cu nisipuri compacte unde pot fi observate  argile marnoase, marne, gresii şi gresii concreţionare. Solul este nisipos, galben- maroniu. Trovanți de forme și dimensiuni diverse sunt  răspândiți pe mici creste. Există forme precum  păpuşi, ciuperci, dar și capete de animale. Când a descoperit  rezervaţia, cercetătorul Chintăuan a găsit două formaţiuni desprinse din peretele vertical. Le-a botezat „Femeia din piatră” şi „Soldatul”.  Au fost duse la Muzeul Judeţean Bsitrița-Năsăud, fiind puse chiar la intrarea în clădire. A fost dificil să ducă formațiunile la muzeu, cele două fiind foarte grele, dar în final totul a fost bine.
.

Tags : papusiraparezervatie