close

Sagrada Familia este cu siguranta obiectivul turisitic ce defineste Barcelona si isi arata suprematia asupra orasului. Cel putin pentru mine, aceasta se numara printre cele mai impresionante constructii pe care le-am vazut pana acum. Si aici ma refer inclusib la interior nu numai la exterior si la dimensiunile ei.

Trebuie sa va spun ca aceasta atrage anual aproximativ 2, 8 milioane de vizitatori si se situeaza pe locul 1 al celor mai vizitate obiective turistice din Barcelona.

Cel care a indraznit sa creeze o astfel de biserica a fost arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la constructie mai mult de 40 de ani. A fost atat de pasionat de visul sau incat ultimii 15 ani din viata i-a alocat exclusiv constructiei bisericii. In momentul in care s-a inceput ridicarea ei in anul 1882 s-a preconizat ca se va finaliza in cateva sute de ani. Un alt aspect interesant la Sagrada Familia este ca nu a fost finalizata nici azi si ca inca se mai lucreaza la ea si se estimeaza ca in 2026 va fi finalizata grandioasa constructie.

sagrada-familia-barcelona (1)
sagrada-familia-barcelona (2)
sagrada-familia-barcelona (3)

Arhitectura bisericii reuseste sa intruchipeze viziunea lui Gaudi despre Dumnezeu si tot ceea ce inseamna divinitatea. Astfel la exterior ea are 18 turnuri ele reprezentand cei 12 apostoli, cei 4 evanghelisti, pe Fecioara Maria si pe Iisus Hristos. Cel mai inalt dintre ele este cel al mantuitorului si apoi incep sa descreasca in inaltime in ordinea inversa enumerarii de mai sus. In acelasi timp ea are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest). Toate aceste 3 fatete au cate o intrare separata ce permite accesul in interior.

sagrada-familia-barcelona (4)

Iar in momentul in care veti ajunge inauntru veti ramane de-a dreptul uluiti. Decorurile sunt imense, inaltimea tavanului de asemenea. Tot timpul petrecut inauntru veti sta cu capul ridicat si veti privi tavalul si decorurile acestuia. Asa ca veti putea observa arcade de toate dimensiunile, sculpuri ce simbolizeaza evolutia omului si faptele sale de-a lungul vietii, importanta divinitatii in viata lui sau drumurile pe care trebuie sa le parcurgem pentru a ne atinge scopul

sagrada-familia-barcelona (5)
sagrada-familia-barcelona (6)
sagrada-familia-barcelona (7)
sagrada-familia-barcelona (8)

Pe mine m-a fascinat cum in urma cu aproape 200 de ani s-a reusit proiectarea unei Biserici atat de actuala trairilor cotidiene si care parca prevesteste si unele franturi din viitor.

Daca mergeti la Sagrada Familia trebuie sa stiti:

Adresa: Carrer de Mallorca, 401, 08013 Barcelona, Spania

Program vizitare:

Intre 1 aprilie si 30 septembrie: 9:00 – 20:00
Intre 1 octombrie si 30 martie: 9:00 – 18:00

Tarife vizitare: Puteti alege mai multe variante, iar cel mai ieftin tur este 13 euro si va permite doar sa intrati in Basilica. Pentru inca 4 euro in plus aveti ocazia sa vizitati Casa lui Gaudi ce astazi este un muzeu dedicat creatiilor sale.

Tags : sagrada familia barcelona