close
Diverse turism

Superstitii si povesti in Marea Britanie !

Probabil ati auzit cu totii expresia “ Cate popoare atatea obiceiuri”. Ei bine aceasta regula se aplica si in cazul superstitiilor. Ne-am gandit, ca astazi, sa va vorbim putin despre superstitiile pe care le au cei din Marea Britanie. Pe cat de reci si sobri se spune despre ei ca sunt ca oameni, pe atat de multe superstitii au. De altfel aceste convingeri izvorasc din nevoia omului de a crede mereu ca exista forte superioare lor care le influenteaza pasii sau pur si simplu ca nu sunt ei vinovati pentru ceea ce li se intampla. Ca ei nu gresesc cu absolut nimic si ca ghinionul a trecut in vizita pe la ei.

Firea umana incearca sa gaseasca o scuza pentru absolut orice si nu poate lasa lucrurile sa se intample pur si simplu. Asa ca vom incerca sa facem un mic rezumat al superstitiilor britanice si sa le trecem in revista pe cele mai importante.

Pisica Neagra – daca pentru noi faptul sa vedem o pisica neagra sau ca ne taie calea reprezinta ghinion, pentru britanici ea inseamna noroc, fericire si implinirea unei dorinte ascunse.

superstitie-pisica-neagra

Daca bat in lemn ei cred ca acel lucru pe care si-l doresc in acel moment se va transforma in realitate. Lemnul pentru britanici este tot o sursa de noroc.

Pentru a avea noroc toata luna trebuie ca in prima zi din luna, in momentul in care se trezesc primele cuvinte pe care le rostesc sa fie “iepuri albi” repetate de 3 ori consecutiv.

superstitii-iepuri

Fiecare frunza adunata in momentul in care incepe sa cada din copac toamna inseamna cate o luna de noroc pentru annul viitor.

Vom intalni superstitii legate de ghinion la fel cu cele de la noi. Printre acestea se Numara: sarea varsata, sa treaca pe sub o scara, oglinda Sparta, numarul 13. De altfel daca este si vineri si 13 se considera a fi cea mai ghinionista zi pentru ca intr-o astfel de zi Iisus Hristos a fost rastignit pe cruce.

superstitii-anglia

Daca scapa un cutit de pe masa pe podea inseamna ca vor primi o vizita neasteptata din partea unui barbat, iar daca de pe masa cade o furculita, musafirul neasteptat va fi o femeie. In plus daca se joaca  su tacamurile in farfuria goala dupa ce au terminat de mancat este semn ca in curand se vor certa cu cineva.

Din seria superstitiilor legate de animale am descoperit unele la care nu ne asteptam. Asa ca si pe acestea le vom impartasi cu voi:

O vorba veche britanica spune ca daca un copil va fi plimbat in spate de un urs acesta va fi protejat de tuse mereu. Iar in anumite zone acesta este considerat un semn de rau augur.

Liliecii zburatori pe care ii vad si daca le aud si strigatele este clar semn ca vor avea ghinion toata luna.

Daca din greseala o vrabie intra in casa inseamna ca cineva din cei care locuiesc acolo v-a muri. In unele zone se spune trebuie prinsa vrabia si omorata pentru ca moartea sa ocoleasca acea casa.

O alta credinta de a lor este ca iepurii negrii gazduiesc sufletele oamenilor dupa moarte. Astfel ei cred ca daca isi cumpara un iepure negru in casa sufletul unei persoane dragi care a trecut in nefiinta va intra in acesta si va sta mereu cu ei in locuinta.

superstitii-celebre

Tags : superstitii anglia