close

Alentejo este o renumită regiune portugheză cu sate aflate în vârf de deal care datează din perioada maurilor şi din cea medievală. Regiunea are câmpii întinse, stejari de plută, măslini şi podgorii.

Vila Vicosa şi Borba sunt două oraşe din Alentejo. Marmura este elementul predominant în cele două oraşe.

Vila Vicosa a fost locul unde s-a născut Catherine de Braganza, viitoarea regină a Angliei.

În Vila Viçosa se poate ajunge cu autobuzul din  Evora sau Estremoz.

La fel ca multe oraşe portugheze, acest oraș a existat în Antichitate și a fost ocupat de vizigoți și mauri până în 1217, când portughezii şi-au recâștigat oraşul. În secolul al 14-lea, regele Dinis a construit un castel pentru a se proteja de posibile invazii castiliane.

1461: Vila Viçosa devine proprietatea „Casei de Braganza,” una dintre cele mai importante case ale nobilimii din Portugalia. Cu marea lor bogăţie, Ducii au promovat foarte mult dezvoltarea economică, urbană și artistică.

1910: Proclamarea Republicii.

 

Obiective turistice:

Paco Ducal  (Palatul Ducal) este fosta reşedinţă a Ducilor de Braganza. Lucrările la această clădire aristocratică au început în 1501

şi au durat mai mult de un secol. Faţada are 110 metri, dar este foarte subţire. Sunt 78 de camere în acel palat. Penultimul rege, Dom Carlos a lăsat în acel loc unde a trăit multe picturi în stil postimpresionist. În interior sunt  şi tapiserii de la Bruxelles şi Gobelins, candelabre  veneţiene, tavane cu fresce din secolul 17, majolică  (faianţă cu smalţ metalic) italiană, carpete  Arraiolos  şi persane. Sala dos Duques  (Camera Ducilor) are pe tavan 18 portrete ale Ducilor de Braganza, picturile fiind  semnate de artistul italian Giovanni Domenico Dupra.

Bucătăriile  au tigăi de cupru din trecut.

palace
ducalpalace
sala-los-duques

Palatul este Micul Versailles.

Porta do Nos este poarta pe care se iese din palat. Este din şist bituminos şi marmură, având mai multe noduri care sunt simbolul Casei de Braganca.

knotdoor280

În Terreiro do Paço (Piața Palatului) se găseşte  Agostinhos, mănăstire augustiniană  fondată în secolul XIII și reconstruită în  secolul XVII. Acolo sunt  îngropaţi  Ducii de Braganza. Biserica este un exemplu de  baroc portughez, cu fațada sa impunătoare.

santoagostinho

Castelul

Este un monument cu adevărat impunător. Privind spre vest, Porta de Evora este  una dintre cele cinci porți de intrare încorporate în pereți. Castelul a fost reconstruit în secolul 17. La primul etaj se găseşte un muzeu arheologic.

P8115807

Stâlpul infamiei este unul dintre cele mai frumoase  monumente din Portugalia. Stilurile acestuia sunt  manuelin şi gotic. Are    8 metri înălțime. Este simbolul oraşului.

pillory

Oraşul Borba

Borba a fost  recucerit de creștini de la mauri în 1217, în timpul domniei lui  Afonso al II-lea al Portugaliei.

Orașul a jucat  un rol important în apărarea teritoriului în secolul  al 17-lea, în Războaiele pentru Restabilirea Independenței  purtate de Portugalia împotriva Spaniei. Ultima  mare bătălie a avut loc în imediata vecinătate, la Montes Claros, în 1665. Victoria portugheză  a fost marcată de un monument comemorativ și de construirea Ermidei de Nossa Senhora da Vitoria (capelă).

biserica
monument

În oraş, cadrele uşilor, lambriurile şi treptele din faţa caselor sunt din marmură albă, în timp ce în Vila Vicosa sunt peste 20 de biserici din marmură. În regiune sunt mai multe cariere de unde se extrage marmură de cea mai bună calitate.

Biserica Sao Bartolomeu

Datează din secolul 16. Unul dintre motivele pentru care ar trebui s-o vizitaţi este că  tavanul este pictat, reprezentând scene din viața Sfântului  Bartolomeu.

igreja são bartolomeu

Piaţa principală se numeşte Praca da Republica. Acolo este o mare fântână din marmură.

 

Chafariz de Borba sau Fonte das Bicas
Fonte das Bicas este considerat a fi  cel mai remarcabil  monument civil din Borba. Situată în Praça da República (Piaţa Republicii), fântâna a fost construită la inițiativa Consiliului  Municipal pentru a marca vizita regală din oraş a  Mariei I și  a lui  Pedro al III-lea, în 1781.

A fost realizată în conformitate cu planul  întocmit de inginerul José Álvares de Barros și sculptorii António Franco Paínho și José Mendes da Silva.

Este din marmură albă. Este decorată cu busturile unor regi şi regine, scutul regal și stema orașului Borba.

fontedasbicas

Borba este renumit şi pentru vinul produs, unul dintre cele mai bune din Portugalia. Festa do Vinho e da Vinha (Festivalul Vinului) are loc în noiembrie.

 

Tags : borbaportugaliavila vicosa