close

Este cea mai exotică insulă din Europa. Se află la aproximativ 550 de kilometri de coasta vestică a Africii. Este o insulă de origine vulcanică. Este mult soare.

Simbolul Madeirei este pasărea paradisului, o floare deosebită. Alte flori pe care le puteţi admira sunt: cale, hortensii, azalee, camelii.

Madeira este supranumită ”grădina plutitoare a Atlanticului”. Un eveniment important este Parada Florilor care are loc anual la două săptămâni după Paşte.

Madeira înseamnă mare şi munte pentru turiştii iubitori de natură. Peisajele sunt superbe: cascade, păduri de lauri, sate impresionante. Tradiţiile sunt bine conservate. Pe insulă sunt levadas, adică o reţea de canale care transportă apa din belşug din munţi spre coaste, acolo fiind şi poteci pentru cei dornici de plimbări. Sunt şi plantaţii de bananieri, grădini cu legume.

Steilküste bei Boaventura, Nordküste, Insel Madeira, Portugal
madeira_island_01
madeira_island_02
madeira_island_03

Un alt element deosebit este reprezentat de tuneluri. Sunt aproape 150 de tuneluri, cel mai lung fiind Tunel do Cortado de 3.168 de metri.

Insula are în lungime 57 de kilometri. A apărut pe hărţile navigatorilor din 1339, în 1420 fiind primii colonizatori portughezi. Cristofor Columb a fost pe Madeira înainte cu 15 ani de a descoperi America. El s-a căsătorit cu o femeie din Porto Santo, fiica guvernatorului de

acolo. Porto Santo este locul unde  se găseşte Muzeul Cristofor Columb. Muzeul se află în fosta locuinţă a lui Columb numită Vila Baleira din capitala cu acelaşi nume a insulei.

museu_colombo_01

Paradisul numit Madeira este plin şi de fructe exotice: papaya, fructul pasiunii, banane, portocale, ananas, mango.

Plajele şi apa de un albastru-turcoaz vă vor încânta.

Drumurile sunt perfecte.

Există locuri de belvedere de unde turiştii pot admira peisajele superbe.

Capitala Madeirei este Funchal, un orăşel care este situat pe coasta de sud.

O specialitate din Funchal este peştele espada care este prăjit în tigaie, fiind consumat cu banană.

pestesabiecubanane
funchal

Centrul vechi este plin de clădiri istorice, biserici şi pieţe tipic portugheze. Strada Santa Maria este una dintre cele mai vechi din Funchal, acolo fiind cafenele, restaurante şi galerii de artă. Uşile caselor sunt pictate, ceva impresionant pentru turişti.

ruadesantamaria

Armazem do Mercado este o clădire aflată pe o stradă paralelă. Adăposteşte Muzeul Jucăriilor.

Vechea piaţă a oraşului este Mercado dos Lavradores. Este într-o clădire Art Deco. Are curtea interioară cu mozaic alb-negru, pereţii fiind decoraţi cu picturi tradiţionale care au fost realizate pe plăci de teracotă. Flori, fructe, legume, peşte, toate se găsesc acolo.

Funchal_MercadodosLavradores
Funchal_MercadodosLavradores-fructe

Monte este o mică localitate unde se ajunge din Funchal. Din zona veche se ia un teleferic. În aproape 15 minute sunteţi în Monte. Puteţi vizita Grădina Tropicală Monte Palace.

Locuitorii din Monte au fost creativi. Au construit un fel de sănii împletite pentru a transporta mărfurile în Funchal. Acele sănii sunt acum o atracţie turistică.

montepalace1
montepalace2
saniiimpletite

Cel mai înalt vârf de pe Madeira este Pico Ruivo de 1.861 de metri. Puteţi face drumeţii.

Pico Ruivo (1862m), Pico das Torres (1852m), Pico do Gato (1782m

Curral das Freiras este un sat aflat într-o vale înconjurată de munţi.

curraldasfreiras

Cabo Girao este o stâncă situată la 580 de metri deasupra oceanului. Acolo există un punct de observaţie sub forma unui balcon cu podea de sticlă.

cabogirao
Madeira-Cabo-Girao
mirador-de-cabo-girao

Pe coasta de nord a Madeirei, în dreptul localităţii Sao Vicente, există o reţea de grote. Un vulcan a erupt acolo acum 400.000 de ani. Centrul Vulcanologic este o atracţie, vizitatorii putând afla  cum a luat naştere planeta noastră şi insula vulcanică Madeira.

saovicentecaves

Tot pe coasta de nord se găsesc Piscinele Naturale de la Porto Moniz. Bucăţile mari de stâncă vulcanică au format pe malul oceanului nişte piscine naturale.

Piscinas-Naturais-Porto-Moniz
piscineportomoniz

Santana este un sat unde casele din piatră sunt colorate, acoperişurile fiind de stuf. Casele sunt replica mai modernă a locuinţelor primilor colonişti de pe insulă.

Santana

Camara de Lobos este un sat pescăresc aflat la vest de Funchal. Are un mic port cu bărci multicolore. Churchill le-a pictat când şi-a petrecut vacanţa la Camara de Lobos.

camaradelobos
camaradelobos2

 

 

 

 

 

 

Tags : insulamadeiraportugalia