close

Munchen este al treilea oraş ca mărime din Germania.
Scurt istoric
14 iunie 1158 este Ziua Fondării Oraşului Munchen, când împăratul Frederic Barbarossa de Hohenstaufen a acordat acestui oraş dreptul de a ţine un târg şi de a bate monedă.
1240-1918- Dinastia Wittelsbach a jucat un rol important pentru Munchen. Au fost duci, dar şi regi. Ludwig I a ordonat construirea de clădiri publice clasice, iar Ludwig al II-lea a construit splendidele castele de basm.
În 1314, ducele Ludwig al IV-lea (Bavarezul ) a fost ales rege al Germaniei, în 1328 fiind încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman.
În 1806, Munchen a devenit Capitala Regatului Bavariei.
În 1848, Ludwig I a abdicat, Curtea şi aristocraţia nemaiavând încredere în el. Ludwig I avusese o relaţie cu dansatoarea Lola Montez.
Pe 21 februarie 1919, Munchen a devenit Republică Socialistă, dizolvată însă de trupele guvernamentale.
În 1972, Munchen şi zonele dimprejur au fost gazdele celei de-a XX-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Vară.

munchen
Obiective turistice:
Deutsches Museum (Muzeul German) este cel mai mare şi cel mai vechi muzeu tehnico-ştiinţific din lume. Acolo veţi putea admira Atelierul lui Galileo cu echipamente folosite chiar de el, produse farmaceutice (este expusă macheta unei celule umane mărite de 350.000 de ori), Planetariul Zeiss, minerit, instrumente muzicale, nave, Maşina Enigma, maşină de codificat construită în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

muzeulgerman

Old-car-inside-Deutsches-Museum
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Deutsches_Museum_Munchen_2012_07
Deutsches_Museum_Transport_2011_25
Marienplatz (Piaţa Sfânta Maria) este piaţa principală din oraş. Acolo se află Neues Rathaus (Primăria Nouă), o statuie a Fecioarei Maria datând din 1638 şi Fischbrunnen (Fântâna cu peşte). În Miercurea Cenuşii, sărbătoare catolică premergătoare Paştelui , primarul şi consilierii îşi spală portofelele acolo, astfel încât trezoreria din Munchen să fie întotdeauna plină.

marienplatz

fischbrunnen

În turnul primăriei, la 11, la prânz şi la ora 17 (din martie până în octombrie), figurinele din orologiu ,,dansează”.

Olympiapark
În 1972 a fost construit un mare parc pentru Olimpiada de Vară. Cuprinde dealuri amenajate, un lac artificial, un turn de comunicaţii, Sala Sporturilor, Stadion Olimpic. Acoperişul parcului este în formă de cort, ceea ce la vremea respectivă era o inovaţie în arhitectură.

olympiapark
olympiaparkmunchen
stadionolympiapark

Din  vârful Olympiabergului (deal) puteţi vedea întregul parc şi oraş.

Biserica Sfântul Petru
Este cea mai veche biserică din Munchen. Datează din secolul 13. Turnul său, numit Bătrânul Petru, este renascentist. În biserică sunt mai multe stiluri arhitecturale: gotic, baroc şi rococo.

4493-Peterskirche-Muenchen
bisericasfpetru

Muzeul BMW

Istoria BMW începe în timpul  Primului Război Mondial, mai precis în 1917, atunci când a fost fabricat motorul pentru avioane model IIIa (6 cilindri, 202,8 cp, 149kw). De unde şi sigla în formă de elice, culorile fiind cele ale steagului bavarez.După Primul Război Mondial, Germania n-a mai avut voie să producă motoare de avioane timp de 5 ani. Conducerea  companiei se orientează către motociclete. În 1923 începe producţia în serie a motocicletei model R32. Din 1929 sunt produse şi mașini, mai întâi  o utilitară, apoi modele de lux. Sloganul original era ”Freude am Fahren”, adică ”Plăcere la condus, plăcere la volan”.

BMWMuseum

 

BMWmuseum2
BMWMuseum3
BMW_Museum_2012_27

La muzeu sunt expuse maşini, motociclete, motoare.

Adrese utile:

Consulatul General al României la Munchen

Consul General: dl. Anton NICULESCU

Adresă: Richard-Strauss-Strasse 149, 81679 München
Telefon: + 49 (0)89 55 33 07; + 49 (0)89 55 33 08; + 49 (0)89 55 48 06

 

Tags : germaniamunchenoras