close

Aceste două oraşe, primul din Polonia, al doilea din Spania sunt Capitalele Culturale Europene în 2016.

Wroclaw este al treilea centru universitar al Poloniei. Oraşul se află în sud-vestul ţării. Este numit şi Veneţia poloneză datorită canalelor din oraş. În Wroclaw există 44 de parcuri.

Oraşul a fost înfiinţat de slavi acum un mileniu. Culturile cehă, austriacă, germană şi evreiască şi-au pus amprenta în  domenii importante precum arta, arhitectura, muzica, literatura.  Wrocław s-a  numit Breslau  până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind  cunoscut drept oraş german.

wroclaw-poland
wroclaw

Ca obiective turistice, amintim:

Catedrala  Sfântul Ioan Botezătorul care are arhitectură gotică

catedralasfioanbotezatorul
cathedral

Piaţa centrală Rynek este a doua ca mărime din Polonia. Datează din secolul 13.

ryneksquare

Piața Sării (Plac Solny)– se numeşte astfel deoarece acolo se vindea sare. În prezent este o piață permanentă de flori.

placsolny

Primăria (Ratusz) este un ansamblu monumental, o clădire veche, emblema oraşului. Adăpostește un Muzeu de Artă Orășenească. La subsol, în partea cea mai veche a edificiului se află Piwnica Swidnicka, o berărie. Aceasta a funcționat chiar de la început.

town_hall_in_wroclaw

Primăria a servit drept Bursă a Mărfurilor, dar şi închisoare. Primele structuri datează de la sfârşitul secolului 13 (turnul, pivniţele, cămările).

Castelul Ksiaz se află la 70 de kilometri de Wroclaw, în Wałbrzych. Este al treilea castel ca mărime din Polonia. Datează din secolul 13. În prezent este muzeu şi reşedinţă temporară a turiştilor. Sunt apreciate şi grădinile castelului.

ksiazcastle
ksiazcastle2
ksiazcastle3ksiazcastle4
ksiazgardens2

San Sebastian este un frumos oraş spaniol. Se află la 20 de kilometri de graniţa cu Franţa. Este şi staţiune balneară. Aparţine Ţării Bascilor. În februarie, acolo se desfăşoară un Carnaval cu figuri alegorice. Vara veţi putea asista la Festivalul de Jazz şi la concursurile de bărci, Fiestas de barrio. În septembrie are loc Festivalul Internaţional de Film.

sansebastian
sansebastian2
sansebastian3
sansebastian4

Bazilica Santa Maria del Coro se găseşte în partea veche a oraşului San Sebastian. Datează din 1750. A fost ridicată pe locul unei vechi biserici romane, fiind considerată cea mai veche biserică din oraş. Este flancată de două turnuri.

santamariacoro
santamariacoro2

Plaja La Concha este foarte frumoasă.

la_concha_beach_1

Munţii şi plajele din San Sebastian sunt atracţie turistică.

Muzeul Naval- acolo sunt expuse bărci şi articole de pescuit. În cadrul muzeului este şi un magazin de suveniruri.

navalmuseum

În apropierea oraşului  se află Insula Santa Clara unde puteţi ajunge cu vaporaşul.

isla_santa_clara

Catedrala Bunului Păstor este cea mai mare din San Sebastian. Este opera arhitectului basc Manuel de Echave. Biserica se întinde pe 1.915 metri pătraţi şi a fost inaugurată în 1897. A fost desemnată catedrală în 1953. Este construită din gresie din carierele de pe Muntele Igueldo, având multe elemente decorative. Turnul măsoară 75 de metri în înălţime, fiind construit de Ramon Cortazar.

sansebastiancathedral
cathedralgoodsheperd

Dintre specialităţile locale din San Sebastian amintim:  bucăţele de crab coapte şi  file de merluciu cu brânză în sos verde.

foodsansebastian

 

 

 

 

 

 

Tags : 2016san sebastianwroclaw