close
AsiaDestinatii ⇣

Să descoperim câteva lucruri despre Iran !

Iran este ţara unde cultura este foarte veche şi bogată.

Istoria acestei ţări se întinde de-a lungul celor aproape 2.500 de ani. Actuala Republică Iran s-a format în 1979.

Persia a fost un imperiu cuceritor, una dintre cele mai importante civilizaţii ale Antichităţii.

iran
iran2

Oraşul Shiraz este un oraş al monumentelor istorice, al poeţilor şi regilor. Se află în sudul Iranului. Veţi putea admira trandafiri, narcise, livezi  şi portocali. Acolo se găseşte mormântul poetului Hafez care este considerat cel mai mare maestru al poeziei lirice persane şi mormântul lui Saadi, un poet persan important. Cărţile poetului Saadi sunt citite şi în prezent în Iran şi India.

Bazarul din Shiraz este şi el un alt obiectiv turistic.

The Tomb of Hafez, in memory of the celebrated Persian poet Hafez, Shiraz, Iran
Mormântul poetului Hafez
shiraz
eramgardenGrădina Eram din Shiraz

bazarshirazBazarul din Shiraz

shiraz3

shiraz4

Persepolis este cel  mai cunoscut obiectiv turistic din Iran, fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Oraşul fost  centrul marelui imperiu persan. În acest vechi oraş sunt palate remarcabile. Acolo se găseşte şi Necropola Naqsh e Bostan.

persepolis
persepolis2
persepolis3
persepolis4

Yazd este oraşul aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Are o arhitectură deosebită.  Sunt multe turnuri captatoare de vânt numite badgir. Oraşul se găseşte în deşert. Templul Zoroastrian Ateshkade se mai numeşte Templul Focului, deoarece religia lui Zoroastru pune mare preţ pe măreţia focului. Turnul Tăcerii şi bazarul sunt alte atracţii turistice. Moscheea Vineri este veche de aproape 600 de ani. În partea veche a oraşului sunt case de 1.000 de ani.

yazdcity
yazd
yazd2
towersilence
moscheeavineriMoscheea Vineri

templulfoculuiTemplul Focului

Esfahan a fost capitală în timpul domniei lui Shah Abbas I. Sunt palate, moschei, poduri, străzi largi. Dintre poduri, amintim: Podurile Khaju, Shahrestan, Sio se Pol.

esfahan

esfahan2
esfahan3
podkhajuPod Khaju

podsiosepol

siosepol2
siosepol3Podul Sio se Pol

shahrestanbridgePodul Shahrestan

Piaţa Naghsh-e-Jahan din Esfahan este una dintre cele mai mari de pe Glob, arhitectura ei fiind iraniană şi islamică. Piaţa este în Patrimoniul Mondial UNESCO.

esfahansquare

piataesfahan

Puteţi vizita şi Palatul Ali Qapu (Palatul Regal), Moscheea Jame, Palatul Chehel Sotoun (”Palatul celor 40 de coloane”), dar şi bazarul.

aliqapuPalatul Ali Qapu

ChehelSotun_1Palatul Chehel Sotoun

Numele Palatului  Chehel Sotoun înseamnă “40 de coloane” în limba persană, acesta fiind  inspirat de cele 20 de  coloane de lemn  ale pavilionului de la intrare, care atunci când se reflectă în apă par a fi 40.

Hamadan este una dintre cele mai vechi aşezări urbane locuite permanent. A fost capitala multor dinastii din Iran. Mormântul marelui doctor Abu Ali Sina, Ganj-nameh, inscripţie din perioada lui Darius şi a lui Xerxes, Domul Alaviyan şi Mausoleul Avicenna sunt obiective turistice.

hamadan

hamadan2
hamadan3
alaviandomeDomul Alaviyan

Avicenna_MausoleumMausoleul Avicenna

În Teheran, capitala  Iranului se află o bijuterie arhitecturală: Palatul Golestan din secolul 16. Este o capodoperă a epocii Qajar. Are mai multe săli, printre care Sala Tronului, Sala de Fildeş, Sala Diamantelor.

golestan1

golestan2
golestan3

La Muzeul Naţional al Bijuteriilor din Teheran se găseşte cel mai mare diamant netăiat din lume, Darya-Ye Nur, ”Globe of jewels”, glob pământesc de 34 de kilograme care este alcătuit din aproape 52.000 de pietre preţioase.

Palatul Shah Saad Abad şi Mausoleul Khomeini sunt alte obiective turistice.

jewelsmuseum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags : culturairantara