close
AsiaIsrael

Zidul Plangerii din Ierusalim

Pentru evei, Zidul Plangerii din Ierusalim este cel mai important loc cu specific religios. Pentru calatori, sa stiti ca e posibil sa mai intalniti si denumirea de Zidul de Apus sau chiar de Kotel, dupa denumirea completa din ebraica, Hakotel Hama’aravi. Asa cum Mecca este principalul loc de pelerinaj pentru adeptii Islamului, Zidul Plangerii este principalul loc de pelerinaj pentru evrei.

Acest zid este afla in orasul vechi al Ierusalimului in partea de vest a Muntelui Templu, iar pe vremuri, era parte din zidul de aparare al templului iudeu (se presupune ca templul lui Solomon ar fi fost construit in anul 100 inaintea erei noastre) al Ierusalimului. Astazi, partea cunoscuta si adorata de catre iudei masoara 58 de metri in latime si este compus din 45 de siruri de pietre dreptunghiulare, din care 28 se afla la suprafata si pot fi vazute cu usurinta, in timp ce 17 sunt adanc ingropate in pamant. E ceva fantastic de vazut, mai ales ca primele 7 straturi de pietre dintre cele vizibile sunt chiar cele din timpul lui Irod cel Mare, ctitorul de drept al Zidului.
img_0658

Ultra Orthodox Jews pray at the Western Wall in Jerusalem

02021248

IMG_9422

Westernwall2
Astazi, zidul poate fi vizitat atat de barbati, cat si de femei, atat de evrei, cat si de ortodocsi si de persoane de alte religii, dar asta numai din anul 2013, din luna aprilie. Tot din acea luna, gratie rabinului Shmuel Rabinovitch, accesul persoanelor invalide cu caini de terapie sau cu rol de insotitor a fost permis.

Obiceiul de a introduce rugaciuni

Pe langa faptul ca a devenit un obicei ca toti liderii politici ai lumii care viziteaza Ierusalimul sa viziteze si Zidul Plangerii, toti pelerinii obisnuiesc sa scrie biletele cu rugaciuni, pe care le indeasa apoi in crapaturile zidului, crezand ca astfel rugaciunile le vor fi implinite. Drept urmare, printre crapaturile zidului se afla miii de foi cu rugaciuni. Sigur, pe masura ce ele se deterioreaza din cauza precipitatiilor si a timpului, crapaturile sunt curatate pentru a face loc altor rugaciuni, mai ales ca Zidul este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Israel.