Varşovia a fost cel mai important oraş al Poloniei în 1569, an în care regele Sigismund al III-lea Vasa a decis mutarea capitalei de la Cracovia. Capitala Poloniei afost distrusă de nazişti în proporţie de 85% în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Reconstrucţia centrului istoric s-a încheiat în 1962. În 1980, centrul istoric a fost inclus, alături de Castelul Regal, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Varşovia este o combinaţie de vechi şi nou.



Obiective turistice:
Sirena, statuia care este simbolul oraşului
Legenda spune că un prinţ s-a oprit să se racoreasca pe malul râului. O sirenă l-a îndrumat spre casa unui pescar. Acolo, prinţul a întâlnit o tânără mamă cu doi copii gemeni, un băiat şi o fată. Femeia a împărţit mâncarea pe care o avea cu prinţul, acesta spunându-i să pună următoarele nume copiilor săi: băiatul se va numi Wars, iar fata Sawa. De asemenea, i-a spus să muncească pământul din jur impreună cu ceilalţi pescari. Sirena a prevestit că oraşul ce se va dezvolta acolo, Warszawa, după numele celor doi copii, va fi înfloritor.

Palatul Culturii şi Ştiinţei
Are o înălţime de 231 metri. Palatul este un ”dar ” oferit poporului polonez din partea Uniunii Sovietice conduse de Stalin. Este cea mai înaltă clădire din Varşovia şi din Polonia. Palatul Culturii şi Ştiinţei a fost finalizat în trei ani, fiind construit între 1952 şi 1955. Are aproximativ 3300 de camere, incluzând muzee, librării,săli de teatru, săli de cinema. Terasa de la etajul 30 vă oferă o superbă priveliște asupra Varşoviei.

Castelul Regal
Castelul regal a fost distrus complet în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Reconstruirea lui a avut loc între anii 1971 şi 1984. În trecut, castelul a fost reşedința regilor polonezi, apoi a președintelui și a Senatului. În prezent, palatul este deschis publicului pentru vizitare. Sunt şi expoziții.

Cel mai vechi parc al oraşului este Ogrod Saski. Se află la 10 minute de Oraşul Vechi.

Fortăreaţa Barbican
A fost construită în secolul 16. Făcea parte din sistemul de apărare al Imperiului Rus. Are bastion semicircular.

Palatul şi Parcul Lazienki
Parcul ocupă 80 de hectare. Palatul Lazienki, fosta reşedinţă de vară a regelui Stanislaw August Poniatowski, se află în acel parc. Este un frumos palat în stil baroc. Este supranumit şi “Casa Albă a Poloniei”. Acest Palat pe Apă este construit pe o insulă artificială. Este situat în zona centrală a Varşoviei, la 15 minute de Palatul Culturii şi Ştiinţei. În parc se găseşte monumentul celebrului compozitor polonez Frederic Chopin.


Academia de Artă din Varşovia este cea mai veche din Polonia. Datează din 1816.

Gastronomia poloneză
Polonezii mănâncă de cinci ori pe zi.
Dintre aperitive (przekaski) amintim: ştiucă în aspic, peşte marinat în sos acrişor, rulouri din file de hering umplute cu murături şi ceapă, kulebiak (ciuperci cu varză) sau cârnaţi polonezi (kabanos). Tocăniţele vânătoreşti se numesc bigos şi au varză, ciuperci, carne de porc, şuncă şi sos. Supele ocupă un loc important. Sunt bogate şi dense.

Supele si ciorbele sunt foarte variate ca gust şi consistenţă. Populare sunt zurek (ciorba acră cu ou şi cârnat), barszcz czerwony, borş cu sfeclă roşie, zupa ogórkowa, supă care are castraveţi muraţi, zupa grzybowa cu ciuperci, dar şi ciorbă de burtă ( flaki), de varză acră, de cartofi. Chlodnik este o supă dulce-acrişoară care are sfeclă roşie şi castraveţi acri.

Un sortiment apreciat este zrazy, rulou din carne de vită umplut cu şuncă, pesmet, ciuperci şi castraveţi.

Deserturile preferate ale polonezilor sunt: sernik (plăcintă cu brânză), szarlotka (tartă cu mere), makowiec (chec cu umplutură de mac) şi eklerka (eclere). Pączki sunt gogoșile umplute cu dulceață de trandafiri sau fructe, fiind considerate unul dintre deserturile tradiționale preferate de polonezi. Această tradiție de preparare şi consumare a gogoşilor datează din vremea regelui August al III-lea al Poloniei.

