close
Destinatii ⇣Polonia

Vizitaţi frumoasa capitală a Poloniei, Varşovia !

Varşovia a fost cel mai important oraş al Poloniei în 1569, an în care  regele Sigismund al III-lea  Vasa a decis mutarea capitalei de la Cracovia. Capitala Poloniei afost distrusă de nazişti în proporţie de 85% în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Reconstrucţia centrului istoric s-a încheiat în 1962.  În  1980,  centrul istoric a fost inclus, alături de Castelul Regal, pe lista Patrimoniului  Mondial UNESCO.

Varşovia este o combinaţie de vechi şi nou.

varsovia
varsovia-zgarie nori 2
Royal Baths Park: ?azienki Królewskie (Royal Baths Park) is a palace-garden complex that serves as a museum, a place of cultural events and and a favourite place for walks. During summer, enjoy free weekend piano concerts at the foot of the world's most famous monument of Fryderyk Chopin.

Obiective turistice:

Sirena, statuia care este simbolul oraşului

Legenda spune că un prinţ  s-a oprit să se racoreasca pe malul râului. O sirenă l-a îndrumat  spre casa unui pescar. Acolo,  prinţul a întâlnit o tânără mamă cu doi copii gemeni, un băiat şi o fată. Femeia a împărţit mâncarea  pe care o avea  cu prinţul, acesta spunându-i să pună următoarele nume copiilor săi: băiatul se va numi  Wars, iar fata Sawa.  De asemenea, i-a spus să muncească pământul din jur  impreună cu ceilalţi pescari. Sirena a prevestit că oraşul ce se va dezvolta acolo, Warszawa, după numele celor doi copii, va fi înfloritor.

varsovia-sirena

Palatul Culturii şi Ştiinţei

Are o înălţime de 231 metri. Palatul este  un ”dar ” oferit poporului polonez din partea Uniunii Sovietice conduse de Stalin. Este cea mai înaltă clădire din Varşovia şi din Polonia. Palatul Culturii şi Ştiinţei a fost finalizat în trei ani, fiind construit între 1952 şi 1955. Are aproximativ 3300 de camere,  incluzând  muzee, librării,săli de teatru,  săli de cinema. Terasa de la etajul 30 vă oferă o superbă priveliște asupra Varşoviei.

palatul culturii si stiintei

Castelul Regal

Castelul regal a fost  distrus complet în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.  Reconstruirea lui a avut loc  între anii 1971 şi 1984. În trecut, castelul a fost  reşedința regilor polonezi, apoi a președintelui și a Senatului. În prezent, palatul este deschis publicului pentru vizitare. Sunt şi expoziții.

royal-castle-warsaw-poland

Cel mai vechi parc al oraşului este Ogrod Saski. Se află la 10 minute  de Oraşul Vechi.

ogrod_saski+park

Fortăreaţa Barbican

A fost construită în secolul 16. Făcea parte din sistemul de apărare al Imperiului Rus. Are bastion semicircular.

barbicanfortress

Palatul şi Parcul Lazienki

Parcul ocupă 80 de hectare. Palatul Lazienki, fosta reşedinţă de vară a regelui Stanislaw August Poniatowski, se află în acel parc. Este un frumos palat  în stil baroc. Este supranumit şi “Casa Albă a Poloniei”.  Acest Palat pe Apă este construit pe o insulă artificială. Este situat în zona centrală a Varşoviei, la 15 minute de Palatul Culturii şi Ştiinţei. În parc se găseşte monumentul celebrului compozitor polonez Frederic Chopin.

lazienki-palace

 

lazienkipark

Academia de Artă din Varşovia este cea mai veche din Polonia. Datează din 1816.

academiadearta

Gastronomia poloneză

Polonezii mănâncă de cinci ori pe zi.

Dintre aperitive (przekaski) amintim:  ştiucă în aspic, peşte marinat în sos acrişor, rulouri din file de hering umplute cu murături şi ceapă, kulebiak  (ciuperci cu varză) sau cârnaţi polonezi (kabanos). Tocăniţele vânătoreşti se numesc bigos şi au varză, ciuperci, carne de porc, şuncă şi sos. Supele ocupă un loc important. Sunt bogate şi dense.

kulebiak-6

Supele si ciorbele sunt foarte variate ca gust şi consistenţă. Populare sunt zurek (ciorba acră cu ou şi cârnat), barszcz czerwony, borş cu sfeclă roşie, zupa ogórkowa, supă care are castraveţi muraţi, zupa grzybowa cu ciuperci, dar şi ciorbă de burtă ( flaki), de varză acră,  de cartofi.  Chlodnik este o supă dulce-acrişoară care  are sfeclă roşie şi castraveţi acri.

zupa-ogorkowa-na-wedzonce

Un sortiment apreciat este zrazy, rulou din carne de vită umplut cu şuncă, pesmet, ciuperci şi castraveţi.

zrazy

Deserturile preferate ale polonezilor sunt: sernik (plăcintă cu brânză), szarlotka (tartă cu mere), makowiec (chec cu umplutură de mac) şi eklerka (eclere). Pączki sunt  gogoșile  umplute cu dulceață de trandafiri sau fructe,  fiind considerate unul dintre deserturile tradiționale preferate de polonezi. Această tradiție de preparare şi consumare a gogoşilor datează  din vremea regelui August al III-lea al Poloniei.

paczki
szarlotka

 

 

 

 

Tags : capitalapoloniavarsovia