close

Capitala Portugaliei este un oraş frumos care atrage nenumăraţi turişti.

În istoria sa, această  ţară a cunoscut dictatura lui Antonio de Oliveira Salazar (1932-1968), Revoluţia din 1974 şi intrarea în Comunitatea Economică Europeană, actuala Uniune Europeană. Portugalia a fost gazda Campionatului European de Fotbal din 2004.

Lisabona se află pe malurile râului Tejo. Oraşul a fost influenţat de coloniile de peste mări ale Portugaliei.

Principalele districte recomandate turiştilor sunt: centrul Baixei, Chiado, Bairro Alto şi Alfama, ultimul fiind cel mai vechi district al Lisabonei unde se găsesc ruinele unui castel maur.

Obiective turistice din Lisabona:

Monumentul Descoperirilor

Imensul Monument al Descoperirilor din piatră albă (Padrão dos Descobrimentos) arată ca un vas cu velele desfăcute. Este dedicat   exploratorilor portughezi. A fost construit în memoria Prințului Henric Navigatorul. Acesta a inaugurat Era Marilor Descoperiri ale Portugaliei şi este reprezentat la prora sculpturii din piatră. Turiştii pot merge cu liftul pentru a admira priveliștea din partea superioară a monumentului.

Podul Vasco da Gama

A fost inaugurat în 1998. Este cel mai lung pod suspendat din Europa. Are o lungime de 16 kilometri. Traversează râul Tejo.

Mănăstirea Jeronimos

Mănăstirea se află în spatele Pieţei Imperiului  (Praca do Imperio). Această capodoperă a stilului manuelin a fost începută în 1501, fiind terminată după un secol. Elementele clădirii sunt gotice, renascentiste şi neoclasice.  Construirea ei a fost dorită de regele Manuel I. Edificiul se găseşte aproape de plaja unde  vasele lui Vasco da Gama s-au oprit după întoarcerea victorioasă din India.

Structura mănăstirii a rezistat cutremurului din 1755 din Lisabona datorită boltelor sale. Jeronimos este în  Patrimoniul Mondial UNESCO.

Vasco da Gama şi poetul Vaz de Camoes sunt înmormântaţi la intrarea în clădire.

Oceanarium

O clădire modernă, Oceanarium a fost construit  când orașul a găzduit Expoziția Mondială din 1998. Se află în Parque das Nações (Parcul Naţiunilor). Este organizat în patru habitate unice, firecare pentru un ocean. Găzduiește toate tipurile de viețuitoare marine, de la rechini și pisici de mare la pinguini și vidre.

Castelul São Jorge

Castelul São Jorge se găseşte în vârful dealului din cartierul Alfama. Evocă perioada în care Lisabona era sub dominație maură. După ce maurii au fost alungaţi, în 1147, portughezii au folosit castelul drept reședință regală până în secolul 16. În prezent, camerele regale fac parte dintr-un  muzeu ce găzduiește expoziții arheologice.

Biserica Sf. Anton

Sfântul Anton s-a născut la Lisabona.

Biserica Santo Antonio este dedicată Sfântului Anton de Lisabona (Santo Antonio de Lisboa). Se află chiar pe locul în care se presupune că s-a născut sfântul, în vecinătatea unui muzeu dedicat lui.

Sfântul s-a născut în 1195 în capitala Portugaliei,  dar  s-a stabilit în Padova (de aici și numele său). A fost canonizat în 1232 și a fost patron al mireselor. Un întreg festival este dedicat acestuia pe 13 iunie (Ziua Sfântului Anton).

 

Tags : lisabonaorasportughez