close

Regiunea Žilina este a treia regiune ca mărime din Slovacia. Se află în nord-vestul ţării. Este o zonă foarte variată: văi frumoase cu râuri, terenuri  agricole şi păduri,  precum și creste  muntoase nelocuite.

Žilina este primul oraș din Slovacia unde slovacii au avut reprezentare.  În conformitate cu  Privilegiul emis de Ludovic I în 1381 a  fost introdusă  o reprezentare egală a slovacilor și germanilor în birourile administrative ale orașului. Așa-numita Carte  Žilina  din 1378, precum și traducerea acesteia din 1473, este o altă raritate. Cartea conţine  un set de  obiceiuri juridice municipale.

Žilina este unul dintre cele mai frumoase şi pline de  istorie oraşe. Centrul monumental Žilina este alcătuit din Piaţa Mariánske  cu statuia Neprihănitei Fecioare Maria. Turnul Burian este un alt obiectiv turistic. Are înălțimea de 46 de metri.

zilina

 

Zilina2

Oraşul Martin a fost cunoscut încă din trecut drept centru al vieții naționale și culturale din Slovacia. În 1994, orașul a fost declarat  Centru slovac al Culturii Naționale. Galeria Turčianska, centrul istoric din oraş, Muzeul Satului Slovac şi Biserica Sf. Martin sunt câteva atracţii turistice.

martin-slovakia-4
gallery_turcianska-galeria-v-martine

Artiştii slovaci ai secolului 20 îşi expun operele de artă la Galeria Turčianska.

martincity

Muzeul Satului Slovac

Este prezentată arhitectura  slovacă populară tradițională din secolul 19 şi începutul secolului 20.

muzeumartin

 

Castelul Trencin

Complexul medieval unic este situat pe o stâncă înaltă. Se află în oraşul Trencin, la graniţa cu Cehia. Acolo este şi Muzeul Trencin unde veţi afla istoria castelului, dar şi a oraşului.

 

Slovakia-trencin-castle

Una dintre cele mai vechi castele slovace este Castelul Bojnice. Se găseşte în oraşul Bojnice. Este construit în stilul gotic renascentist.

Slovakia-Bojnice-castle

Cel mai frumos parc din Slovacia este Parcul Național Slovensky Raj. Acolo sunt două peşteri foarte mari,  Stratenská si Peştera de Gheaţă Dobšinská.

Slovakia-park-Slovensky-raj
pesteraslovacia

Parcul Naţional Tatra este situat în Munții Carpați, la granița dintre Slovacia și Polonia. A fost înfiinţat în 1948 si este cel mai vechi din Slovacia.

tatra1
tatra2

Lacul  Zemplínska Šírava se află la 10 kilometri de oraşul Michalovce.

 

Slovakia-Lake-Zemplinska-Sirava

 

 

 

Tags : regiuneslovaciazilina