close
Destinatii ⇣Romania

Judeţul Sibiu candidează la titlul de ”Regiune Gastronomică Europeană 2019”

Oraşul Sibiu a fost primul din România desemnat în 2007 Capitală Culturală Europeană. Acum, judeţul Sibiu  este unicul din ţară care aspiră la titlul de  ”Regiune Gastronomică Europeană 2019”. Alături de acesta este regiunea Egeea de Sud din Grecia.

sibiu-panorama

“Sibiu, belșug și gust de poveste” este sloganul ales de judeţul Sibiu pentru concurs.

Pe primul loc sunt celebrele brânzeturi din Mărginimea Sibiului. În Mărginimea Sibiului există tradiţia producerii brânzei telemea, a brânzei de burduf, dar şi  a urdei. În vechile așezări rurale, laptele de bivoliță şi cel de capră dau o savoare specială.

Mezelurile se fac după rețete de sute de ani:  cârnați, tobă, caltaboşi, piftie, jumări, carne în untură la borcan. Un produs deosebit este slănina ținută în sare şi afumată la rece în podurile caselor, timp de o săptămână, cu rumeguș de fag. Sașii o păstrau în clopotnița bisericii, cunoscută în prezent drept Turnul slăninii.

Dacă judeţul Sibiu va câştiga acest prestigios titlu, vor fi peste 20 de programe pentru 2019. Dintre acestea amintim dezvoltarea circuitelor gastronomice “Drumul brânzei în Mărginimea Sibiului”, “Drumul vinului pe Târnave” şi “Ruta transhumanţei”.

2016 este primul an când  au fost acordate titluri de Regiuni Gastronomice Europene. Catalonia din Spania și Minho din Portugalia sunt regiunile de anul acesta.

Pentru 2017 au fost alese următoarele: Lombardia de Est din Italia, Riga-Gauja din Letonia si Aarhus din Danemarca. În 2018 vor fi   Galway din vestul Irlandei și Brabantul de Nord din Olanda. Pentru 2019, Regiunea Sibiu candidează împreună cu insulele grecești din Egeea de Sud. Pe 29 septembrie, la Sibiu, se va anunţa dacă cele două regiuni vor primi titlul de ”Regiune Gastronomică Europeană 2019”.

Update: Judeţul Sibiu a câştigat titlul de ”Regiune Gastronomică Europeană 2019”.

 

 

 

 

Tags : gastronomicaregiunesibiu