close

În acest articol vă vom prezenta câteva mănăstiri deosebite din România.

Mănăstirea Balaciu

Se află la 20 de kilometri de Urziceni, în satul Crăsanii de Sus.  Pe 29 mai 1929,  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înființarea mănăstirii. Ctitorul ei a fost  P.S.Episcop Gherontie Nicolau (1867-1948).

manastireabalaciu

Mănăstirea Caraiman

Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” – Caraiman este o mănăstire  înființată în  1998.  Iniţiativa ridicării acesteia i-a aparţinut Preacuviosului Părinte Gherontie Puiu. Se află în staţiunea Bușteni, la poalele Munţilor Bucegi, într-o poiană unde un brad are formă de cruce.

manastireacaraiman

Mănăstirea Cămârzani

Această mănăstire de maici fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de boierul Morţun. Se găseşte în satul Cămârzani, comuna Vadu Moldovei, judeţul  Suceava.
A devenit schit după al Doilea Război  Mondial. A redevenit mănăstire în 1992, când a fost construit un paraclis,  sfinţit în acelaşi an.

manastireacamarzani

Mănăstirea Samurcăşesşti

Este situată în comuna Ciorogârla din judeţul Ilfov. Arhitectura este brâncovenească. Este singura mănăstire  din ţară care are trei altare.  Acolo există o colecţie importantă  de icoane şi artă bisericească veche, dar şi depozitul de carte veche pentru judeţele Ilfov si Giurgiu. Are trei hramuri: Sfânta Treime, Adormirea Maicii Domnului şi Cuvioasa Parascheva.

manastirea-ciorogarla-74

Mănăstirea Horezu

Se află  în Horezu, judeţul Vâlcea.

Constantin Brâncoveanu  decide în 1660 să ridice Mănăstirea Horezu ca loc de închinare, dar şi de veci pentru el şi rudele sale.

Mănăstirea este inclusă în Patrimoniul UNESCO din 1993.

Toponimul de Horezi sau Hurezi este varianta moldovenească pentru huhurezi, păsări care trăiau pe acele meleaguri în număr mare. Pentru a nu atrage atenţia turcilor asupra acestui   edificiu  creştin nou,  meşterii lui  Brâncoveanu îşi sincronizau mereu momentele când începeau şi încetau lucrul la mănăstire cu cele dintâi şi ultime strigăte ale acelor păsări.

Are  hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Mănăstirea-Hurezi-1
horezu6

Mănăstirea Secu

Este una dintre cele mai vechi mănăstiri din judeţul Neamţ. Se află în comuna Vânători.

Mănăstirea a fost construită în  1602 datorită lui Nestor Ureche, mare vornic al Țării de Jos, tatăl  cronicarului Grigore Ureche.
Cea mai importantă icoană a Mănăstirii Secu este Icoana Maicii Domnului din Biserica mare. Aceasta a fost oferită în  1647 de  domnitorul Vasile Lupu în semn  de preţuire deosebită faţă de Mitropolitul Varlaam. Icoana a fost adusă din  Cipru şi este cunoscută drept Icoana Cipriotă de la Mănăstirea Secu.

manastirea_secu_1
Tags : frumoasemanastiriromania