close
AngliaEuropa

Celebrul Big Ben ne invata sa masuram timpul!

Londra este un oras ce reuseste sa captiveze fiecare turist ce alege sa ii treaca granitele si sa se bucure de atmosfera sa. Odata ajunsi in acest mirific oras nu va veti mai gandi la viata voastra cotidiana, va veti lasa purtati de val si veti afla ce inseamna fericirea. Aici puteti fi voi asa cum va doriti fara sa va ganditi ce spun cei din jur; este o combinatie de stiluri, personalitati si nationalitati.

big-ben-londra (3)

Cu siguranta cel mai reprezentativ obiectiv turistic al orasului este Big Ben si poate fi observat foarte usor de prin mai toate colturile sale. Acesta face parte din cadrul Palatului Westminster. Cand in anul 1834 vechiul palat a fost distrus in totalitate in urma unui incendiu, autoritatile au decis ca noua constructie sa includa si un turn cu ceas. Astfel a luat fiinta Big Ben-ul si in interiorul sau a fost montat un clopot gigant care suna la fiecare ora ce a trecut. Alaturi de acesta au fost montate si alte patru clopote mai mici care suna la fiecare sfert de ora.

big-ben-londra (1)
big-ben-londra (1)

Big Ben-ul a sunat pentru prima data peste intinderea Palatului Westminster la 31 mai 1859. Ceasul este celebru pentru precizia sa. Mecanismul sau a fost proiectat de avocatul si ceasornicarul amator Edmund Beckett Denison, și de George Airy, Astronomul Regal.

Desi a functionat cu o precizie incredibila de-a lungul timpului, Big Ben-ul a mai avut si momente in care as putea spune ca mecanismul sau „a imbatranit” si a simtit nevoia sa fie reintinerit. Chiar si dupa ce palatul a fost lovit de o bomba in al Doilea Razboi Mondial, ceasul a continuat sa afiseze trecerea timpului si sa arate oamenilor ca clipele nu stau in loc.

big-ben-londra (5)

Intreaga constructie este impresionanta, dar ceasul ce sta in varful sau este de-a dreptul incredibil. Pentru a ma intelege de ce spun asta trebuie sa stiti ca:

-fiecare cadran al ceasului de pe cele 4 fatete are un diametru de 7 metri

-minutarele au o lungime de 4,3 metru si cantaresc aproximativ 100 kg ( inclusiv cu contragreutatile)

-fiecare cadran in parte este format din bucati de sticla si acestea insumeaza un numar de aproximativ 312 bucati

-numerele romane ce indica ora au o lungime de 60 cm

-in momentul in care la Parlament se tine o sedinta importanta, Big Ben-ul are o lumina speciala a fetelor cu ceas ca si cum ar avertiza pe cei din jur sa nu intrerupa discutia.

big-ben-londra (4)

Din pacate astazi Big Ben-ul nu mai poate fi vizitat in interior inca din anul 2010 datorita sporirii masurilor de securitate de catre armata. Acesta mai poate fi vizitat doar de cetatenii britanici, dar numai in urma unei cereri adresate autoritatilor unde vor trebui sa argumenteze de ce doresc sa viziteze Turnul cu Ceas.

Dar chiar si de la exterior cladirea este impresionanta si va va ajuta sa aveti cele mai frumoase amintiri transpuse in fotografii. Daca vreti sa priviti constructia de sus va recomand sa alegeti o tura in celebra roata gigant: London Eye. Dar despre acest obiectiv turistic va voi vorbi in alt articol. Deocamdata va las sa admirati cel mai frumos turn cu ceas din lume: Big Ben

big-ben-londra (2)
big-ben-londra (6)
big-ben-londra (7)
Tags : big benbig ben londralondra