close

Londra este unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, cel mai mare din Europa. Este aşezat pe malurile Tamisei care taie în două oraşul. 14 poduri leagă malurile între ele.
Este o frescă vie a istoriei sale, a tradiţiilor şi obiceiurilor britanice.
Anul 43 d.Hr.- Împăratul roman Claudius invadează Britania şi întemeiază portul maritim Londinium.
circa 60-200- Romanii construiesc un oraş imperial.
410 d.Hr.- Romanii se retrag ; triburile germanice încep colonizarea unei mari părţi a Angliei.
851-980 d.Hr.- Vikingii distrug mult din Londra. În 886 d.Hr., regele Alfred recucereşte oraşul, dar în 980 este reocupat de vikingi.
1066- Cucerirea normandă. William I este încoronat rege al Angliei la Mănăstirea Westminster.
1176-1209- Podul Londrei este primul pod de piatră construit în capitală.
1265- Începuturile sistemului parlamentar.
1485-1603- Londra devine oraşul cu cea mai rapidă dezvoltare din Europa, acest lucru având loc sub dinastia Tudor.
1666- Marele Incendiu al Londrei.
1750- Podul Westminster este al doilea pod al Londrei peste Tamisa.
1829- Se înfiinţează primele forţe de poliţie. Primul serviciu de autobuze din Londra.
1834- Palatul Westminster este distrus de foc.
1851- Marea Expoziţie.
1863- Prima linie de metrou din lume.
1994- Trenurile Eurostar leagă Londra de Paris prin Tunelul Canalului Mânecii.
2002- Regina Elisabeta a II-a sărbătoreşte Jubileul de Aur, 50 ani de domnie.
2005- Londra este aleasă gazda Olimpiadei din 2012.

Obiective turistice :
Big Ben este clopotul ceasului din turnul de nord al Palatului Westminster. Este simbolul principal al Londrei. Este numele dat clopotului masiv din interiorul turnului cu ceas, care cântărește mai mult de 13 tone. Turnul cu Ceas arată spectaculos pe timp de noapte.

IMG_3957
IMG_3983 London Eye (Ochiul Londrei), celebra roată din Londra
Londra este un oraş al muzeelor şi al galeriilor de artă. British Museum (Muzeul Britanic) se află printre cele mai mari muzee de arheologie şi etnografie din lume. A fost înfiinţat în 1753. La parter veţi putea admira sculpturile din Parthenon, care sunt cele mai mari lucrări de gen din Grecia Antică. Monumentul Nereidelor din Xanthos, Turcia este un templu reconstruit. La muzeu este şi cea mai mare colecţie egiptologică din afara oraşului Cairo, inclusiv Piatra din Rosetta, cu ajutorul căreia s-a descifrat semnificaţia hieroglifelor. Colecţia de ceasuri şi orologii din secolele 16-20 este una dintre cele mai frumoase de pe glob. În biblioteca muzeului este o colecţie impresionantă de cărţi vechi şi manuscrise.
Muzeul Ştiinţei este foarte mare. Deţine exemplare unice din istoria ştiinţei şi tehnicii: primele becuri ale lui Edison, primul motor Diesel, telefonul lui Bell, racheta lui Stephenson, radioul construit de Marconi şi multe altele. Are şi zone de activităţi interactive. Puteţi afla cum funcţionează maşinile şi dispozitivele. Un alt lucru interesant: Galeriile Zborurilor reprezentate de aparatele de zbor istorice, majoritatea atârnând de tavan. La etajul superior este Sala de Istorie a Medicinii. Colecţia pune accent pe practicile medicale antice şi tribale.
London’s Pleasure Gardens, grădinile din Londra, un spaţiu mare, în estul oraşului sunt un motiv de divertisment cultural. Povestea acestor grădini datează din secolul 17. Oameni din medii diferite veneau acolo să asculte muzică, admirau picturi, se plimbau.
Camden Town (se coboară la staţia de metrou Camden Town) şi Brick Lane (stradă din estul Londrei) merită vizitate. Acolo sunt pieţe cu suveniruri, magazine vintage, buticuri, concerte în stradă.

IMG_2988

IMG_2989
IMG_2993
IMG_2994
IMG_3971
IMG_3975
IMG_3985
IMG_3996
Gastronomie
Londra se află printre cele mai bune locuri din lume unde puteţi mânca.
Micul dejun tradiţional este alcătuit din: ouă, şuncă şi/sau cârnaţi, ciuperci, roşii şi/sau fasole coaptă (un fel de iahnie) şi pâine prăjită.
Bucătăria britanică înseamnă mai întâi carne, dar şi porridge, pătrunjel verde tocat şi plăcinte tot cu carne. Preparatele tradiţionale au la bază carnea de vită, miel, peşte, porc şi pui, fiind servite alături de cartofi sau alte legume. Englezii nu mănâncă raţă, curcan, gâscă.
Englezilor le place mult carnea tocată. Există preparate din cârnaţi, cum ar fi Sausage and mash (cârnaţi cu piure). Cârnaţii se fac în general din carne de porc.
Sunt apreciate şi peştele, şi fructele de mare. Sunt fripte şi înăbuşite, servindu-se alături de cartofi prăjiţi sau piure de mazăre.

Sosurile sunt foarte importante: sosul de hrean pentru carnea de vită, sosul de mărar pentru carnea de porc, sosul de mentă pentru carnea de miel, toate cu smântână.
O altă specialitate culinară este budinca (Yorkshire Pudding). Budincile se fac din pâine, ciocolată, din mere şi mure, din lămâie. Budincile pot fi şi garnituri pentru fripturi.
Ceaiul de după-amiază este un obicei străvechi. Se servesc şi sandvişuri, biscuiţi şi/sau chec. La multe hoteluri londoneze renumite, ceaiul de după-amiază este un obicei respectat în fiecare zi.

Englezii sunt mari amatori de branză, printre cele mai cunoscute sunt Cheddar, Cheshire şi Stilton. Sunt multe plăcinte şi sosuri bazate pe brânzeturi, de exemplu Cauliflower Cheese. Ingredientele de la Cauliflower Cheese: o conopidă mare (frunze tăiate), ruptă în bucăți
Lapte-500ml
Făină- 4 linguri
unt -50g
100g brânză cheddar rasă
2-3 linguri pesmet.
Berea tradiţională: cea mai bună este cea care a fost păstrată în butoaie de stejar şi este servită la halbă. Este mai închisă la culoare şi mai caldă, comparativ cu berea germană.
Restaurante:
Butler’s Wharf Chop House; Butler’s Wharf Building, Shad Thames, nr. 36E Shad Thames
Telefon: (020) 7403 3403
Bucătărie britanică tradiţională, dar şi modernă. Puteţi rezerva o masă cu vedere la Turnul Londrei.

Medcalf, Exmouth Market nr.40
Telefon: (020) 7833 3533
Seara, la Medcalf veţi putea servi preparate din bucătăria britanică modernă, iar seara devine un bar animat.
Adrese utile
Adresă Ambasada României în Anglia: Arundel House, 4 Palace Green, Londra, W8 4QD

Adresă secţia consulară: M.E.I.C. House, 344 Kensington High Street, Londra W14 8NS

Call center consular: +44 20 76029833
Poliţie: 999 de la orice cabină telefonică

 

Tags : anglialondraoras