close
Destinatii ⇣

Constanţa, un oraş plin de istorie şi cultură

Constanţa se află pe ţărmul Mării Negre, în sud-estul României. Are o istorie de peste 2.000 de ani. A fost colonie greacă în secolul 7 î.Hr., Tomis. Romanii l-au numit Constantiana, acesta fiind numele surorii împăratului Constantin cel Mare.

În secolul 13, negustorii italieni din Genova au contribuit la dezvoltarea oraşului.

Sub stăpânire otomană, Constanţa a suferit un declin.

Datorită construcţiei de linie ferată Cernavodă-Constanţa şi a portului, oraşul şi-a revenit după stăpânirea turcilor. Portul Constanţa este cel mai mare port din bazinul Mării Negre.

Oraşul păstrează urme ale trecutului, dar este şi modern. Portul turistic unde sunt multe restaurante bune reprezintă o atracţie pentru vizitatori.

Plaja Modern are nisip fin şi o apă deosebită. Se ajung acolo după coborârea unor trepte, dar merită efortul.

Iată şi alte obiective importante:

Parcul Arheologic

Acolo puteţi admira vestigii din perioada romano-bizantină. Coloane, vase vechi, ruinele Turnului Măcelarilor sunt câteva lucruri din trecut. Parcul se află între Primăria Constanţa şi Bulevardul Ferdinand. Este un parc frumos, unde şi plantele sunt impresionante.

Statuia lui Anghel Saligny

Se găseşte la intersecţia Bulevardului Regina Elisabeta cu Bulevardul Tomis. Sculptura inginerului român a fost realizată de Oscar Han. Are 3 metri în înălţime.

Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel

A fost ridicată în perioada 1883-1885. A fost primul lăcaş de cult ortodox construit după eliberarea de sub stăpânirea otomană. Este din cărămidă şi beton. Din decembrie 2001 are caracter de mănăstire, slujbele fiind ţinute dimineaţa şi seara în fiecare zi de călugării Palatului Arhiepiscopal aflat lângă catedrală.

În curtea acestei catedrale este un parc arheologic, ruinele vechiului oraş Tomis.

Moscheea Carol

Regele Carol I a avut iniţiativa ridicării acesteia în perioada 1910-1912. A fost prima clădire din beton armat din România. Stilul arhitectural este egipteano-bizantin, dar există şi influenţe româneşti.

Minaretul are o înălţime de 47 de metri.

Tags : constantaculturaistorie