close

Este un arhipelag frumos  din Grecia. În trecut erau Sporadele Sudice, denumire care mai apare pe hărţile vechi. Mai mult de 400 de ani au fost sub stăpânire otomană. Insulele mai mici aveau privilegiul de a se guverna singure, dar Rhodos şi Kos erau colonizate şi guvernate de musulmani.

În 1830, Grecia devine independentă.

În 1912, italienii au redenumit insulele ”Insulele italieneşti ale Egeei”.

Spre sfârşitul anului 1943,  Germania conduce acolo după capitularea italienilor.

La începutul anului 1948, Dodecanezul  a devenit parte a Greciei.

rhodos-5
rhodos-6

Rhodos  este principala insulă a Dodecanezului. Clima este blândă. În Antichitate, Rhodos a fost alcătuit din 3 cetăţi-stat: Kameiros, Ialyssos şi Lindos. La un moment dat acestea s-au unificat.

Poziţionat strategic,  Rhodos a fost şi centru comercial .

Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, arabii, Cavalerii  Sfântului Ioan, italienii sunt câţiva dintre cei care au ocupat aceste teritorii  şi care au lăsat urme ale trecerii lor pe această insulă.

Capitala insulei este oraşul Rhodos.

Obiective turistice: Palatul Marilor Stăpâni, Muzeul Arheologic, Parcul Rodini, oraşul vechi.

rodos3
rodos4

Parcul Rodini

parc-rodini-rhodes
Rodini-Park-rhodos

Insula Karpathos

Acolo se ajunge cu vaporul din Rhodos.

Munţii şi pinii sunt o atracţie pentru turişti. Plajele sunt minunate. Cele mai bune sunt: Apella, Ahata şi Kyra Panagia.

apella2 (1)
apella2 (2)

Aperi este un sat de munte de pe insula grecească Karpathos. Este situat în mijlocul unei zone verzi. Este  sediul Arhiepiscopului  de Karpathos și Kasos şi  a fost capitala insulei între  1700 şi 1892.  Aperi a fost construit în Evul Mediu.

Aperi-Karpathos

Satul Othos de pe insula Karpathos este construit la o altitudine de 510 metri.  Othos este renumit pentru vinul roşu dulce, pentru tavernele sale excelente și sărbătorile tradiționale. Între opt şi zece festivaluri sunt organizate în fiecare an, cele mai multe dintre ele în timpul lunilor de vară. Cel mai interesant dintre toate este festivalul pentru celebrarea  lui Agios Panteleimon care durează timp de trei zile. Muzeul de Folclor de acolo merită vizitat.

Insula Tilos se află la vest de Rhodos. Solul vulcanic este fertil. Acolo sunt mici castele ale Cavalerilor Sfântului Ioan şi capele medievale. Eristos este cea mai bună şi cea mai mare plajă. Agiou Panteleimonos este principala mănăstire şi locul de desfăşurare al festivalului din 26-27 iulie.

tilos
tilos-1
eristosbeach

Insula Nissyros este situată între insulele Tilos şi Kos. Acolo există un vulcan adormit care a erupt ultima dată în 1933. Sunt stejari şi  migdali, aceştia iubind solul vulcanic. Mandraki este capitala insulei şi port. În capitală, casele sunt înghesuite. Pali este portul alternativ de pescuit aflat la est de Băile cu apă minerală.

nissyrosisland
nissyros2
nissyros3
nissyros4
nissyros5
pali-nissyros Portul Pali

Lies şi Pahia Ammos sunt cele mai bune plaje de pe insula Nissyros.

pahia-ammos-nissyros

nissyrosbeach

Astypalea este o insulă în formă de fluture. Capitala se numeşte Astypalea sau Chora. În acel oraş se află un frumos castel veneţian.

astypalea_1
CastleAstypalea
astypaleabynight

Gastronomie

Micul dejun este alcătuit din pâine şi cafea. Cafeaua este băută de obicei cu mult zahăr. De la patiserii puteţi comanda pitta (plăcinte)

şi trigoane. Freddoccino este un cappuccino dublu rece tocmai bun pentru zilele călduroase de vară.

trigoane
freddoccino

Salata  grecească este simbolul gastronomiei. Horiatiki conţine roşii, castraveţi, ardei gras verde, măsline şi brânză feta. Dacă doriţi o mică salată pe post de garnitură, aceasta se numeşte angourodomata, fiind cu roşii şi castraveţi.

salata-horiatiki Horiatiki

 

În bucătăria din Grecia, cele mai folosite legume  sunt: vinetele, roşiile, cartofii, fasolea verde, bamele, ceapa, ardeii graşi.

Există o varietate de brânzeturi din lapte de oaie şi de capră: Kefalotyri, Feta, Kasseri, Graviera, Anthotyros, Manouri, Metsovone şi Mizithra.

Calamarul îngheţat şi caracatiţa proaspătă sunt fructe de mare pe care le găsiţi oriunde.

Sardinele proaspete la grătar din august sunt ceva deosebit.

Felurile principale conţin peşte sau carne.

Multe feluri de mâncare provin din bucătăria otomană. De exemplu,  moussaka (straturi de carne tocată de miel, vinete şi roşii, gătite la cuptor), tzatziki (iaurt cu usturoi, castravete şi mentă  sau mărar), yuvarlakia (chifteluţe cu sos) şi keftedes (chiftele).

Mâncăruri specifice
Ca gustări sunt: melitzanosalata (salată de vinete), saganaki (brânză prăjită), spanakopita (plăcintă cu spanac, feta, ceapă, ouă şi condimente), taramosalata (icre amestecate cu cartofi fierţi sau pâine, ulei de măsline şi suc de lămâie).

Dintre supe amintim avgolemono (supă de carne, peşte sau legume, îngroşată cu ou, suc de lămâie şi orez), fasolada (supă de fasole cu roşii, morcovi, ţelină şi mult ulei de măsline), psarosoupa (supă de peşte cu legume).

Dintre mâncărurile care conţin carne sunt: giuvetsi (miel gătit în vase de pământ), gyros (frigărui care au sos şi legume), kleftiko (miel marinat în usturoi şi suc de lămâie,  gătit apoi la cuptor), pastitsio (asemănătoare lasagnei  italieneşti), spetsofai (cârnaţi, ardei, ceapă şi vin) şi stifado (vânat cu cepşoare, vin roşu şi scorţişoară).

Deserturile greceşti sunt renumite: galaktoboureko (straturi de cremă între foi de plăcintă), kourabiedes (prăjituri din făină, unt şi migdale), loukoumades (un fel de gogoşi cu scorţişoară), loukoumi (rahat), tsoureki (un fel de cozonac) şi celebrul iaurt cu miere.

Loukoumades-recipe-Greek-Donuts-with-Honey-and-Walnuts

În ce priveşte băuturile, cea mai populară este vinul, în special retsina. Ouzo este un rachiu de anason foarte tare, iar tsipouro sau tsikoudia este un rachiu nearomat.

retsinawine
Mavrodafini este un vin foarte dulce, având conţinut mare de alcool. Metaxa este un cunoscut coniac dulce, iar Tentura este un lichior aromat cu scorţişoară.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags : arhipelagdodecanezgrecia