close
limnonari-beach

Istoria insulei a început probabil în Neolitic, potrivit descoperirilor arheologice. Vechiul său nume era Peparethos. În jurul anului 1600 î.Hr., civilizaţia minoică de pe insula Creta s-a stabilit pe Skopelos, iar miticul ei rege Staphylos, fiul lui Dionysus şi al Ariadnei , a introdus vinul pentru localnici. Mai târziu, poporul din Chalkis, insula Evia au venit acolo şi au fondat 3 colonii: Panormos (numit în prezent Glossa ), Selinos (denumit în prezent Loutraki ) şi Peparithos (actualul oraş Skopelos). Ei au dezvoltat comerţul , Skopelos bucurându-se de o perioadă de prosperitate. Secolul 5 a fost marcat de începutul războaielor persane, Skopelos rămânând neutră. La sfârşitul războaielor, Skopelos s-a alăturat Ligii de la Delos, o confederaţie de state din Grecia antică şi a adoptat un sistem politic democratic.
Geograful Ptolemeu este primul care s-a referit la Peparithos drept Skopelos, probabil datorită numeroaselor recifuri  din jurul insulei.
În 1207, Skopelos a fost ocupată de veneţieni.
În Sendoukia există legendarele morminte ale piraţilor.

Insula Skopelos este considerată cea mai verde insulă a Mării Egee. Se află între Skiathos şi Alonissos. Are o lungime de 17 km.
Insula nu are aeroport, dar pe timpul verii avioanele charter care zboară din România aterizează pe aeroportul de pe insula vecină, Skiathos. De acolo se ajunge pe Skopelos cu feribotul.
Dacă alegeţi să ajungeţi acolo cu maşina personală, mergeţi în oraşul Volos de unde veţi lua feribotul pentru Skopelos.
Limnonari este considerată de mulţi cea mai frumoasă plajă cu nisip de pe insula Skopelos. Se afla
într-un golf înconjurat de dealuri acoperite cu pini. Acolo se ajunge in 15 minute din oraşul Skopelos (cu autobuzul / taxiul).

Obiective turistice:
Pe insulă sunt 360 de biserici şi capele. Una dintre cele mai celebre biserici este Agios Ioannis, unde s-a turnat scene din filmul ’’Mamma mia’’. Se află în regiunea Kastri, în vârful unei stânci.

B57TW3 Church of Ayios Ioannis, used in the wedding scene of the film Mamma Mia!
Capitala insulei este Hora. Casele de acolo au balcoane de lemn şi acoperişuri colorate. Este şi un număr mare de restaurante, taverne, cafenele şi magazine. Vizitaţi în Hora Muzeul de Artă Folclorică, situat chiar în centru. Acolo veţi putea admira o colecţie dedicată tradiţiilor locale.
La 3,5 km est de oraşul Skopelos se găseşte Mănăstirea Panagia Evangelistria. Se numără printre cele mai importante monumente post-bizantine de pe insulă. A fost construită în 1712, iar la mijlocul secolului 18 a fost renovată de nobila familie Daponte. Arhitectura sa îi dă aerul unei fortăreţe. În interiorul ei se află un iconostas sculptat în lemn din secolul 18, construit într-un atelier din Constantinopol. Acolo sunt icoane bizantine şi post-bizantine importante.
Muzeul Patrimoniului Cultural se află în Glossa. A fost deschis în iulie 2008. Este adăpostit într-o casă din 1926. Obiectivul muzeului este de a păstra şi de a promova istoria culturală a insulei.

skopelos-02

Thea Home Hotel
Cazare:
Hotel Rigas, oraşul Skopelos de pe insulă, Stafylos Road, 37003
Este un hotel de 3 stele, aflat la 400 m de portul Skopelos. Peisajul este superb, cu lămâi, mandarini şi flori multicolore. La restaurant puteţi servi un mic dejun tradiţional grecesc. Piscina are în apropiere un bar.
Hotelul Aegean Wave din Glossa, insula Skopelos . Preţul porneşte de la 60 euro / noapte.
În ceea ce priveşte gastronomia, salatele foarte uşoare şi preparatele din pui vită şi porc pot fi servite pe insulă.
Bucătăria grecească acordă o mare atenţie condimentelor şi ierburilor aromatice: oregano, mentă, busuioc, cimbru, rozmarin, dar şi condimentelor dulci precum scorţişoara.
Uleiul de măsline, măslinele şi lămâile sunt folosite aproape zilnic, dar şi iaurtul gras, brânza feta şi cerealele integrale. Legumele nu lipsesc de la nicio masă.
Aperitivele includ măsline, ardei copt, salată de vinete, plăcintă cu spanac, icre, saganaki (brânză prăjită), tzatziki ( o pastă din iaurt, castravete și usturoi, servită ca aperitiv sau ca sos ), calamari. Băutura numită ouzo , cu aromă de anason, se serveşte ca aperitiv.
Feluri principale: la felul întâi supă de carne, peşte sau legume cu suc de lămâie şi orez sau fasolada, supă de fasole cu roşii, morcovi, ţelină şi ulei de măsline. Mâncărurile din carne sunt diverse, adesea folosindu-se carnea de miel. Încercaţi şi gyros (frigărui cu sos şi legume), kleftiko (miel marinat în usturoi şi suc de lămâie), stifado (vânat cu vin roşu şi scorţişoară), musaca în sos de carne şi usturoi. Pilaful este asezonat cu alune şi condimente.
Fructele proaspete nu lipsesc: portocale, mere, smochine, pepene roşu.
Orașul Skopelos se caracterizează prin plăcinte cu brânză și dulciuri tradiționale denumite rozedes: un soi de cornulețe cu scorțișoară, din aluat extrem de fin. Plăcinta tradițională cu brânză (skopelitiki) este o delicatesă în formă de spirală din brânză de capră.
Restaurante şi taverne
Ouzeria Anatoli din oraşul Skopelos –telefon : +30 24240 22851
Este taverna cu cea mai spectaculoasă vedere din oraşul Skopelos, fiind construită pe vârful unei stânci. Pentru a ajunge acolo trebuie sa urcaţi scările din extremitatea estică a portului. Se află la 600 m de port. După ce treceţi de Biserica Agios Athanasios veţi vedea terasa pe partea dreaptă.

Este deschisă doar pe timpul verii si este cea mai buna alegere pentru cei care vor sa simtă atmosfera autentic grecească.

Restaurantul Agnanti
Glossa, Skopelos
PC 37003
Greece
Telefon: (+30) 24240 33076 & (+30) 24240 33606

Numere utile:
Poliţia: +30 22860 24240 22235
Poliţia portuară: +30 24240 22180

Tags : greciainsulaskopelos