close

Creta este cea mai mare insulă din Grecia. Rethymno este al treilea oraş ca mărime de pe această insulă. În trecut,  Rethymno a fost centrul comerţului şi un port important. În secolul 16, oraşul s-a dezvoltat rapid datorită veneţienilor, fiind centru artistic şi educaţional, reputaţie pe care o are şi astăzi.

rethymno-grecia

Principalul obiectiv turistic din oraş este Fortetsa, o fortăreaţă veneţiană construită în 1570. Turcii au cucerit-o  în 1645, asediul ţinând 23 de zile. Se spune că Fortetsa este cea mai mare fortăreaţă construită de veneţieni. În interior se găsesc o garnizoană, un reyervor de apă, Biserica Sfintei Catherine şi Moscheea Sultan Ibrahim. Fosta închisoare adăposteşte Muzeul de Arheologie. Deţine şi statui din perioada greco-romană.

fortareatacreta

În oraşul vechi se află Fântâna Rimondi, înconjurată de cafenele şi magazine. Datează din 1629.  A fost construită de un guvernator veneţian.

fantanarimondi

Portul veneţian are ambarcaţiuni de mici dimensiuni. Farul din secolul 16 este moştenire de la veneţieni.

venetianharbour-creta
faruldinrethymno

La aproape 23 de kilometri de Rethymno se găseşte Mănăstirea Moni Arkadiou. Biserica are multe ornamente şi naos dublu.

manastirecreta

Alte locuri deosebite din Grecia

Trecătoarea Troumbetas, unul dintre locurile frumoase de pe insula Corfu

troumbetas

Staţiunea turistică Benitses de pe insula Corfu

Este înconjurată de munţi şi de Marea Ionică. Acolo sunt vestigii romane, inclusiv o parte a unei băi publice vechi.

benitses
benitses-grecia

Situat la 3 km nord de Benitses, Palatul Achilleion  (Achillion) este una dintre  atracţiile turistice pentru  iubitorii de artă și istorie.

Cocoțat pe un deal cu vedere la coastă, Palatul Achilleion (Achillion) a fost construit în anul 1890 de  Împărăteasa Elisabeta a Austro-Ungariei, cunoscută sub numele de Sissi. Palatul a servit ca vila  de vară.  Elisabeta a Austro-Ungariei a călătorit în orașul Corfu . Arhitectura palatului şi statuile lui Ahile arată preferinţa împărătesei pentru stilul arhitectural grecesc clasic. Atunci când Împărăteasa Sissi a fost înjunghiată, Kaiser Wilhelm al II-lea al Prusiei a cumpărat proprietatea, aceasta servindu-i  ca reşedinţă de vară. Palatul a găzduit Cazinoul din Corfu, un spital militar în timpul Primului Război Mondial, în prezent adăpostind un muzeu, un sit istoric și un centru de conferințe.

Achilleion este o clădire cu trei etaje, situată la intrarea în satul Gastouri, a cărui arhitectură este o combinație de stiluri.  Palatul are mai multe statui ale unor zei antici din mitologie, filosofi și personalități ale Epocii Clasice.

achillionpalace
palatgrecia
palatgrecia2

Laguna Korissia

Se întinde pe aproape 5 kilometri, fiind separată de Marea Ionică prin plaje şi dune. Laguna are multă apă dulce. Dintre păsări amintim: ibişi, egrete, stârci, năvodari. Dintre plante, orhideea Jersey, specie rară, înfloreşte primăvara.

????????????????????????????????????

Peştera Melissani de pe insula Kefalonia

În peşteră se află un lac sărat subpământean.

Numele peşterii se traduce astfel: Peştera Violet.

Turiştii sunt aduşi acolo cu bărcile, căci merită să vadă de aproape fostul sanctuar dedicat zeului Pan.

melissani-cave

Muzeul Banilor de Hârtie din oraşul Corfu

Spune povestea felului în care sunt realizate bancnotele şi cum schimbările politice din Corfu au fost reflectate în banii de pe insulă. Printre exponate puteţi admira bancnote germane şi italiene emise în cel de-Al Doilea Război Mondial.

muzeulbancnotelor-corfu

Platoul Lasithi

Acolo sunt 10.000 de mori de vânt. Prevăzute cu pânze albe, morile pompau în trecut apa pe câmpuri. În prezent, acestea sunt electrificate sau păstrate pentru frumuseţe.

lasithiplateau
moridevant-grecia

În oraşul Amorgos de pe insula cu acelaşi nume se găseşte Agios Fanourios, capela cea mai mică din Grecia unde încap doar trei persoane.

amorgoschapel

Teatrul Apollo din Syros construit în 1864 este primul edificiu al unei opere din Grecia. Ca sursă de inspiraţie a fost Teatrul Scala din Milano.

apollotheatre
apollotheatre2
apollotheatre3

Tot în Syros se găseşte Biserica Agios Nikolaos care datează din secolul 19. Iconostasul este din marmură. În exterior se află primul monument de pe Glob dedicat unui soldat necunoscut, monumentul datând de la sfârşitul secolului 19.

agios-nikolaos
a

Rezervaţia Pădurii Dadia

Se întinde pe 32.500 de hectare.  Este situată în Valea Evrosului. Acolo se găsesc 36 de specii de păsări răpitoare din cele 39 existente pe continentul european. Dintre acestea amintim: vulturul grifon, vulturul egiptean, vulturul auriu, uliul păsărar, vulturi-de-mare, vulturul pleşuv, specie rară.

În rezervaţie vă puteţi caza la hostelul din apropierea Centrului turistic. Sunt 20 de camere. În preţul camerelor este inclus şi micul dejun. Primăvara şi toamna se face rezervare dinainte.

pădurea Dadia
padureadadia2

Defileul Vikos

Are 20 de kilometri. Face parte din Parcul Naţional Vikos–Aoös.

trekking-vikos-03
defileulvikos

Defileul Samaria de pe insula Creta

Parcul Naţional Samaria este singurul de pe insulă şi a fost desemnat Rezervaţie a Biosferei de UNESCO.

Defileul Samaria se află în provincia Sfakia.

Râul Tarraios (numit după orașul antic  Tarra, Agia Roumeli din prezent) curge de-a lungul cheilor.
Mediul protejat, abundenţa apei, relieful și clima care variază de la alpin la subtropical fac din Samaria un paradis pentru fauna sălbatică. Există o multime de specii de plante, copaci seculari, flori și ierburi sălbatice, unele dintre ele foarte rare, cum ar fi arţarul cretan, orhidee,  specii rare de păsări, cum ar fi vulturi și ulii.  Dintre mamifere amintim Ibexul cretan, cunoscut sub numele de Kri-Kri.

samariagorge
samaria2
samaria3
samaria4

Gastronomia grecească

Dintre aperitive amintim: taramosalata (salată de icre de cod) şi tzatziki  (iaurt care conţine castraveţi).

tzatziki

Mâncarea grecească numită musaca este alcătuită din cartofi, carne tocată şi vinete.

musaca-greceasca

Carnea de miel este cea mai apreciată, dar se găseşte şi pui, vită sau porc. Se consumă şi peşte.

gastronomiegrecia

Ouzo este o băutură pe bază de anason. Când este amestecată cu apă devine lăptoasă.

ouzo

Retsina este vin alb cu aromă de răşină.

Mulţi greci beau bere în loc de vin. Principala marcă este Mythos, berea având puţin gust de nucă.

Cafeaua fără zahăr poartă denumirea de sketo, iar cea dulce glyko.

Frappé este cafeaua rece, având mult lapte.

frappe

În ceea ce priveşte dulciurile, amintim:

”Pastelia” (batoane  cu susan), “xerotigana” (produse prăjite de patiserie acoperite cu miere) și “kalitsounia” (plăcinte cu brânză mizithra stropite cu miere și scorțișoară). Una dintre cele mai delicioase  de pe Insula Naxos este plăcinta cu nuci denumită în continuare “melachrino” sau “karidopita”. Are lichior de citrice.

dulciurigrecia
dulciurigrecia2
dulciurigrecia3
sweetsgreece

 

 

 

 

 

 

Tags : deosebitegrecialocuri