close

Franţa deţine cea mai înaltă dună de nisip din Europa – Dune du Pilat – (Duna lui Pilat) . Altitudinea variază între 100 și 117 metri deasupra nivelului mării și în fiecare an se deplasează de la 1 la 5 metri către est . Duna de nisip se întinde pe o suprafaţă de 4 km pătraţi. Se află în regiunea Aquitania.

dune-of-pyla1
dunedupilat2
dunedupilat3
Giant’s Causeway (Irlanda de Nord)– acest afloriment stâncos natural este compus din aproximativ 40.000 de coloane de bazalt (dintre care cele mai înalte ajung la 12 metri), care, conform legendei, ar fi fost folosite de gigantul Finn McCool pentru a construi o pasarelă până în Scoția și pentru a merge să lupte contra gigantului Angus.

Giant's Causeway, Northern Ireland
Giant’s Causeway

Stâncile albe din Dover (Anglia)- se înalţă măreţ pe Canalul Mânecii și sunt vizibile de pe mare, de pe plaje. Aceste stânci au inspirat poeţii şi cântăreţii.

white_cliffs_of_dover_cover_1
Djavolja Varos (Serbia) – se află la 27 km sud-est de oraşul Kursumlija. S-au format dintr-o combinație de activitate vulcanică și eroziune, cele 202 culmi sunt ca un fel de gardieni ai muntelui și sunt considerate printre formațiunile naturale cele mai neobișnuite de pe continent.

Djavolja_varos_3
Peştera lui Fingal (Scoția)-formată din coloane de bazalt hexagonale similare Giant’s Causeway din Irlanda, peștera este cunoscută şi sub numele de „Uamh-Binn’’ sau „Peştera Melodiei „, datorită sunetelor misterioase produse de ecoul valurilor. Peştera se află pe Insula Staffa.


Peşterile de gheaţă Vatnajokull (Islanda)– un labirint de gheață cu forme neobișnuite se transformă într-un caleidoscop de culori: acesta este spectacolul magic prezentat vizitatorilor.


Pădurea de copaci curbaţi (Polonia). Cei 400 pini curbaţi amintesc de un semn de întrebare inversat. Se află în oraşul Gryfino. Nimeni nu poate explica misterul formei lor neobișnuite, mai ales că ceilalţi copaci sunt drepţi.

crookedforestgryfinopoland3
Cascada Jagala (Estonia). Are 8 metri înălţme şi 50 m lăţime, fiind cea mai mare din țară și, deși este spectaculoasă în lunile calde, în timpul iernii îşi arată toată frumusețea, sculpturile de gheaţă fiind uluitoare.

jägala waterfall in estonia

jagala-waterfall
Gheţarul Aletsch (Elveția). Cu peste 120 de kilometri pătrați, este cel mai mare din Alpi și se află în Patrimoniul UNESCO.

aletsch

aletsch-glacier-2-1008148
Peşterile Aggtelek și Slovak Karst (Ungaria și Slovacia). Mai mult de o mie de peșteri sunt incluse în Aria Naturală Protejată a Parcului Naţional Aggtelek, unde există cea mai mare peșteră cu stalactite din Europa, Peștera Baradla.

pesteraungaria

Caves of Aggtelek Karst and Slovak Karst
Stâncile Brimham (Anglia). Timpul și eroziunea au dat naştere acestor giganți din piatră cu forme neobișnuite, care par să sfideze legile gravitației.

brimhamrocks
Parcul Naţional Gauja (Letonia). Înfiinţat în 1973, acesta se află în jurul fluviului omonim (cel mai lung din ţară) şi oferă trasee de o frumuseţe incomparabilă, în mijlocul unei păduri neatinse.

gauja

gaujas-nacionalais-parks_10
gaujas-nacionalais-parks_27
Ria Formosa (Portugalia)– un mozaic din lagune albastre, plaje albe şi insule verzi care se întinde pe 60 km de-a lungul graniţei de sud a Portugaliei.

riaformosa-down4

maravilhas-de-portugal-ria-formosa
Arhipelagul Svalbard (Norvegia). La jumătatea distanţei dintre Norvegia și Polul Nord, acest arhipelag izolat este unul dintre cele mai bune locuri din lume unde puteţi admira soarele la miezul nopții în timpul verii și în timpul iernii nopţi polare.

svalbard-05
Districtul Lacurilor (Anglia şi Italia). Cel englez este o regiune muntoasă din nord-vestul ţării, celebră pentru lacurile sale, munţii şi legăturile cu poezia, iar cel italian include lacurile şi Dealurile Prealpine.

lake-district-133324LakeDistrict-Aerial

banner_italian_lakes
Tags : europaminuninecunoscute