close

Pe Glob există clădiri şi locuri deosebite care merită vizitate de turişti.

Domeniul regal Drottningholm din Suedia

Denumirea de Drottningholm înseamnă ”Insula reginei”. În secolul  16, regele John al III-lea a construit un palat pentru soţia sa, Katherine Jagellonica. Acea clădire a ars complet în 1661, a fost reconstruită mai târziu de Tessin cel Bătrân şi de fiul său.

Palatul are o scară monumentală care duce la încăperi cu statui, decoraţiuni din stuc şi fresce. Are o grădină barocă asemănătoare celei de la Versailles, statuile sculptorului flamand Adriaen de Vries înfrumuseţând locul.

Slottsteater  este un teatru din cadrul Palatului Drottningholm. Este cel mai bine  conservat teatru baroc din Europa. A fost terminat în 1776. Este cel mai vechi teatru din lume care are structura originală. Scena are 22 de metri adâncime, este echipată cu panouri mobile care reproduc valuri şi nori  în mişcare, efecte speciale cum ar fi tunete, vânt şi fulgere.

Teatrul este folosit de Opera Regală din Stockholm, dar este şi centru de studiu al muzicii şi baletului din secolul 18.

Fabrica de hârtie Verla din Finlanda

A fost construită între 1870 şi 1918 pe malurile râului Kymi. În prezent este muzeu.

Iată cum  era prelucrat lemnul:  trunchiul era tăiat în bucăţi de 1,5 metri folosind un ferăstrău acţionat manual. Lemnul era curăţat de scoarţă, trecând prin două maşini de tocat în interiorul cărora era o piatră de 5 tone. Pasta de lemn ajungea la mixere, adică prese cu torsiune, fiind extrasă umiditatea în plus din pastă. Acea pastă era pusă la uscat la 70 de grade Celsius.

Castelul Kronborg din Danemarca

A fost reşedinţa familiei regale din Danemarca un secol şi jumătate. Deasupra intrării în castel este un portret al lui William Shakespeare.

Kronborg are turnuri, statui şi colonade.

În 1688 a fost afectat de ocupaţia suedeză.

De-a lungul timpului a fost închisoare şi cazarmă.

În 1816, la 200 de ani de la moartea lui William Shakespeare, soldaţii danezi au pus în scenă pentru prima dată ”Hamlet”, de atunci tradiţia continuând şi în prezent.

Pot fi vizitate apartamentele regale de la etajul întâi, capela şi sala de bal de la al doilea etaj. Sala de bal are 11 pe 61 de metri, fiind cea mai mare sală de recepţie din Europa de Nord.

Centrul istoric al capitalei Estoniei, Tallinn

Tallinn a fost ocupat de Cavalerii Teutoni, dar şi de danezi.

Kiek in de Kok are 46 de metri. Este cel mai  înalt turn din zidul de apărare al oraşului.

Biserica Sfântul Nicolae din oraşul vechi a fost construită în anul 1315 şi refăcută după un incendiu. Are altar dublu.

 Primăria din Piaţa  Raekoja Plats

Este unica primărie în stil gotic din Europa de Nord.

 

 

 

 

Tags : lumeminuniUNESCO