close
Romania

Monumente și datini din România în Patrimoniul Mondial UNESCO

Țara noastră are peisaje și monumente deosebite care sunt în Patrimoniul Mondial UNESCO. Iată câteva dintre ele:

1. Delta Dunării

Este una dintre cele mai mari zone umede-2.681 de kilometri pătrați. Acolo se găsesc 100 de specii de pești, 1.200 de specii de plante, inclusiv copaci și 300 de specii de păsări.

Aproape 50% din suprafața Deltei Dunării este sub apă temporar, în special primăvara, 45% este acoperită cu apă în permanență, iar 5% – grindurile  sunt neinundate mereu.

2. Colindatul de Ceată Bărbătească

Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou sunt acompaniate de cântecele și strigăturile mascaților. Zurgălăii, buhaiul, tălăngile, pocnetele de harapnice, adică bice sperie spiritele rele ale anului care trece.

3. Doina

Se bazează foarte mult pe improvizație. Exprimă trăiri intense precum iubirea, regretul, înstrăinarea. Frazele muzicale sunt ample. În Moldova sunt doine de jale sau dor, în Transilvania Hora lungă, iar în Muntenia, doina de codru sau de ducă.

4. Ceramica de Horezu

Această ceramică se evidențiază prin stilizare, folosirea numeroaselor simboluri precum cocoșul,  bradul, șarpele, soarele, spicul, ghioceii, Pomul Vieții, spirala dublă, coada de păun, dar și prin distribuirea culorilor.

5. Bisericile de lemn din Maramureș

Regiunea din nordul țării este faimoasă și datorită prelucrării lemnului. Porțile caselor sunt sculptate în lemn cu motive precum Arbori ai Vieții, cruci, discuri solare, figuri zoomorfe.

Bisericile de lemn din satele maramureșene sunt un simbol al spiritualității locale. Cele din Desești, Bârsana, Poienile Izei, Șurdești, Plopiș, Ieud au o valoare deosebită.

Biserica Sfinții Arhangheli din Plopiș

Datează de la sfârșitul secolului 18. A fost construită de meșterul Ioan Macarie, pictura fiind semnată în 1811 de zugravul Ștefan din Șișești.

Biserica Nașterea Maicii Domnului din Ieud-Deal

Este din secolul 17. Pictura a fost realizată de Alexandru Ponehalschi în secolul 18. În podul acestei biserici a fost descoperit Codicele de la Ieud, cea mai veche pravilă în limba română.

 

Biserica Sfinții Arhangheli din Rogoz

A fost construită în anul 1663. În exterior are simbolul brâul-funie răsucit, simbolul solar. Este în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1999.

Biserica Sfinții Arhangheli din Șurdești

Dateaază din 1766, fiind construită de meșterul de la Plopiș, Ioan Macarie. Pictura a fost semnată în 1783 de Ștefan din Șișești. Datorită turnului de 54 de metri, această biserică este una dintre cele mai înalte din România.

6. Ritualul Călușului

Este practicat în sudul țării noastre, de Rusalii, vara. Cetele de flăcăi dansează pe melodii interpretate de lăutari. Jocul Călușarului este un străvechi dans ritual care avea funcție magică.

Tags : datinimonumenteUNESCO