close
Destinatii ⇣Maroc

Muzeul de Modă Yves Saint-Laurent din Marrakech

Anul acesta a fost deschis în oraşul Marrakech din Maroc un muzeu dedicat celebrului creator de modă.

Marrakech era sursă de inspiraţie pentru Yves Saint- Laurent. La început, creaţiile sale erau negre, dar  ”a descoperit  culorile” pe străzi, în hainele tradiţionale feminine,  în fulare.

Yves Saint-Laurent a salvat Grădina Majorelle din acest oraş, căci era pe cale de dispariţie.

Clădirea muzeului este din cărămizi şi granit, un loc viu ce dispune de expoziţii temporare, o bibliotecă,  un auditoriu şi o cafenea.

Spațiul de expoziție permanentă al muzeului, de 400 de metri pătrați, este proiectat de scenograful Christophe Martin. Sunt 50 de creații care  se referă la nişte teme care au fost esențiale pentru munca lui Saint- Laurent: masculin-feminin; negru, Africa și Maroc; Călătorii imaginare; Grădini; Artă.

Puteţi vedea  primele smochinguri negre, capa Bougainvillier inspirată de Grădinile Majorelle, vestele brodate Van Gogh.

Din fotografii puteţi afla câte ceva despre cariera lui Yves Saint-Laurent. Scrisoarea de recomandare semnată de directorul Revistei Vogue în 1954, când  Yves Saint-Laurent avea 17 ani reprezintă ceva inedit.

În muzeu pot fi admirate portrete ale actriţei Catherine Deneuve, o fidelă colaboratoare a designerului.

Expoziţia inaugurală, „Le Maroc de Jacques Majorelle” prezintă în perioada 19 octombrie 2017- 6 februarie 2018  aproximativ 30 de

opere ale pictorului Majorelle.

În auditoriul cu 130 de locuri vor fi prezentate filme, emisiuni de modă și documentare. Pe lângă muzica live, auditoriul va găzdui simpozioane.

Tags : marrakechmodamuzeu